Apel al primarului din Costești pentru selectarea deșeurilor

Comuna Costești este o atracție turistică datorită Cheilor Bistriței, Parcului Natural din zonă, trovanțiilor și celebrelor lăcașe de cult Bistrița și Arnota. De aceea Garda de Mediu este atentă cu ce se întâmplă în localitate. Mai puțin atenți sunt unii localnici care nu vor să respecte regulile.
De aceea primarul Toma Peștereanu a lansat un apel locuitorilor:
“Întrucât operatorul de Salubritate, Urban S A, colectează gunoi menajer din comună, aproximativ 500 de tone pe an, ne-am văzut obligați să lansăm un apel la cetățeni pentru a face colectare selectivă a deșeurilor menajere și a ne atinge ținta, în conformitate cu legislația națională, cu privire la mediu.
În comună operează doi agenti economici, unul pentru colectare deșeuri menajere cu frecvență de o dată pe săptămână, și alt operator ce colecteză deșeuri reciclabile (hărtie, carton pet, sticlă, doze, etc), cu frecvență de 2 ori/ lună.
Problemele ridicate în discuții:
1)Pt materialele rezultate din demolări, operatorul Urban SA, oferă acest serviciu, dar contracost/
2) Există în comună puncte de colectare gunoi menajer, se văd, numai că cei care ar trebui să depoziteze gunoiul, de cele mai multe ori îl aruncă pe lângă;
3) Primăria comunei Costețti nu a fost amendată de Garda de Mediu,documentele sunt la primărie, au fost impuse măsuri ce au fost realizate;
4) Referitor la deversarea gunoiului în anumite zone, ține de educația fiecăruia, avem pretenții de occident, dar faptele sunt de România, doar în luna ianuarie s-au colectat de pe marginea DN 67, 20 de saci de gunoi.
5) Primăria nu încasează bani de la firmele care operează pe raza comunei, în afară de 50 de lei pe tona reciclată și comercializată de ei, bani ce se pot cheltui pentru materiale de informare cu privire la reciclarea, colectarea și tratarea gunoiului, firmele de salubritate primesc bani de la Fondul de Mediu.
În loc să ne dam cu parerea despre activitatea de colectare a gunoiului, mai bine am convinge oamenii să recicleze selectiv, să respecte natura și mediul înconjurător”. (T.G.)