Analize post alegeri: Nimeni nu ştie cine sunt ecologişti din PER

Partidul Ecologist Român a fost reinventat la Vâlcea din cauza ambiţiei unui om care şi-a dorit atât de mult să redevină primar, încât a remodelat un partid, după ce partidele mari l-au respins. Atât liberalii, cât şi pesediştii puteau da o lovitură totală în Vâlcea. Puteau câştiga Primăria Râmnicu Vâlcea, cu viceprimari cu tot, şi majoritatea în Consiliul Judeţean. Cei din PNL au încercat să-l folosească pe Mircia Gutău şi chiar l-au primit în partid.

Doamna Gorghiu a înecat însă şansele liberalilor vâlceni, punând prea mare preţ pe nişte criterii de integritate de care poporul român nici nu vrea să audă, după cum arată rezultatele alegerilor din ţară. Cei din PSD nu au mai riscat să-l cheme pe Mircia refuzat de liberali. Au mers pe mâna adversarului acestuia şi au mizat pe spiritul său combativ şi revanşard. Au reuşit să obţină un scor bun atât în municipiu, cât şi în judeţ, dar depind de nişte negocieri dificile.
Interesant este că 80 la sută din voturile Partidului Ecologist luate la nivel naţional, sunt cele din Vâlcea.
Şi asta în condiţiile în care PER nu a avut timp să dezvolte organizaţii şi nu a putut depune liste de candidaţi decât în 20 din cele 89 de localităţi ale judeţului.
În această analiză însă ne interesează în primul rând instinctul de bizon al votantului vâlcean. Putem înţelege diverse motive care au determinat nişte cetăţeni neafiliaţi politic, dar şi alţii care erau membri la alte partide să îl voteze primar pe Mircia Gutău.
Dar nu putem înţelege idioţenia unor oameni care au votat liste de candidaţi pe care nu îi cunoşteau şi de care habar nu aveau cu ce se ocupă.
PER s-a trezit că are 8 consilieri în municipiu. Cred că dacă ai testa fiecare membru al PER din Vâlcea nu ai găsi 50 de persoane care să-i poată nominaliza pe cei opt consilieri locali ai PER.
De asemenea, aş putea paria pe faptul că mai mult de jumătate din votanţii PER habar nu au cine este preşedintele organizaţiei judeţene a acestui partid. Probabil mulţi cred că este Mircia Gutău. Prea puţini au auzit de Eusebiu Veţeleanu, iar cei care au auzit nu au habar că în acte acesta este preşedintele partidului în Vâlcea.
Despre Maria Carmen Preda am numai cuvinte de laudă şi o consider prietena mea. Dar sincer mă îndoiesc de faptul că votanţii PER ştiau că doamna Preda conduce organizaţia municipală a ecologiştilor.
Datorită profesiei, îi cunosc pe toţi ecologiştii de pe liste.
Ştiu bine cât de puţini dintre ei au ceva în comun cu ecologia. Şi îi ştiu şi pe cei care s-au folosit de oportunitate. Îi felicit pe oportunişti! Merită aplaudaţi mereu cei care ştiu să profite de orice ocazie şi de orice prostie. Chiar şi de cea colectivă!
După constituirea Consiliului Local şi Judeţean, vom publica numele consilierilor judeţeni şi municipali ai PER. Nu de alta, dar să îi cunoască măcar după nume şi cei care i-au votat!

Traian GUMINSKI