Analiză socială! De ce este mai important cetățeanul Idu Ion (Bebe) pentru Râmnicu Vâlcea, decât viceprimarul Virgil Pîrvulescu

Pe viceprimarul chiulangiu îl cunoaște deja tot orașul. Este cetățeanul care încasează un salariu de peste 160 de milioane de lei vechi lunar și trece pe la primărie de două ori pe lună. Este cel ce a promis în campanie Delta Parc pe râul Olănești, salarii de 30 de milioane de lei la toată lumea și puhoi de investitori italieni.
Pe Idu Ion, zis Bebe, îl cunosc mai ales cei care frecventează piața Ostroveni. Bun meseriaș, cândva, Bebe a muncit ce a muncit, până l-a lăsat vederea și puterile în urma unui accident în care a fost electrocutat. Nu are încă pensie. De ani buni la ora 7 fix dimineața este în fața cramei din Piața Ostroveni. Nu mai are de multă vreme un loc de muncă și jobul său este de a ajuta piețarii să-și descarce marfa și să o care în piață. Primește câțiva leuți cu care își cumpără pahare de vin de la cramă. Țigările le primește de la cei ce trec în zonă și care-l cunosc. Rareori cere câte o țigară deși este un fumător înrăit. Timp de 10-12 ore zilnic bea, fumează și mai cară câte o lădiță sau sac de marfă.
Bebe este evident alcoolic, dar a băut numai el.
Viceprimarul Virgil Pîrvulescu nu numai că se îmbată cu propria grandomanie care-l sufocă de încrezut ce este dar frecvent încearcă să-i îmbete pe râmniceni cu promisiuni deșarte și cu doze de ură adresate instituției care-l plătește regește. Pe Bebe nu ș-a auzit nimeni vorbindu-și de rău foști șefi de pe șantiere, din contră povestește despre ei cu mândrie. Virgil Pîrvulescu își înjură pe la spate, dar și public, de câte ori poate, șeful direct adică pe primarul Mircia Gutău care-i suportă cu stoicism delațiunile și mizeriile. Bebe fumează doar tutun dar Virgil Pîrvulescu are puseuri pe facebook care te fac să crezi că a fumat altceva.
Idu Ion, zis Bebe, nu este un boschetar, are familie și locuință, plătește impozit pe apartament și taxele aferente, consumă de la magazine ce percep TVA pe mărfuri și accize pe tutun și alcool. Din aceste taxe și accize primește de zeci de ani salariul bugetarul Virgil Pîrvulescu, un nabab cu vilă, mașini străine, haine de firmă, care nu face nimic în acest job la fel cum a frecat menta și în celelalte joburi (reamintim că atunci când lucra la Finanțe stătea mai mult la ferma lui de la Gușoeni decât la locul de muncă). Pentru râmniceni Bebe este de ajutor de câte ori apelează cineva la el omul sare să facă și el ce poate, încearcă să-și câștige banii pentru micile vicii din muncă, nu din banul public. Și mai ales Bebe este un om corect, el nu minte. Nimeni nu l-a auzit mințind, în timp ce minciuna face parte din autoeducația viceprimarului vagabond și el multe dimineți pe terasele Râmnicului.
Bebe nu are nevoie de Virgil Pîrvulescu. În schimb Virgil a avut și are nevoie de voturile lui Ion Idu și a familiei sale. Pe voturile unor astfel de oameni a ajuns în această funcție pe care o duce în ridicol prin comportamentul de fanfaron. Idu Ion nu primește bani decât de la cei care vor să-l ajute cu un leu doi. În schimb, în fiecare zi, Virgil Pîrvulescu este plătit din banii tuturor râmnicenilor plătitori de taxe. Bebe din piața Ostroveni are un respect față de funcționarii din primărie. Îi salută și nici prin cap nu i-ar trece să-și bată joc de munca lor. Virgil Pîrvulescu îi jignește zilnic și îi frustrează pe cei ce muncesc în administrație prin comportamentul său social și profesional și mai ales în ziua în care se plătește leafa și acei oameni ce chiar muncesc în primărie iau de 6 ori mai puțini bani decât marele trântor.
Pentru Râmnicu Vâlcea, pentru locuitorii acestui oraș cetățeanul Ion Idu zis Bebe, plătitor de taxe și nu sugător de bani de la buget, om corect și cinstit, nu mincinos și păcălici este mai important decât oportuniștii parveniți din specia Virgil Pîrvulescu!

Traian GUMINSKI