Analiză politică! Primarii în funcție vor fi ajutați în alegeri de candidații de la AUR și sabotați de majorități toxice din consilii

La alegerile din 2020 românii au votat direct, în un singur tur de scrutin, 3180 de primari. Dintre aceștia, 1438 sunt PSD și 1237 sunt PNL. La acele alegeri AUR nu a a avut candidați.
În prezent AUR este partid parlamentar și conform legii va avea reprezentanți în toate secțiile de votare. Probabil va avea candidați în toate localitățile din țară, chiar dacă nu va reuși să acopere listele de candidații pentru toate consiliile locale și județene.
Pentru oricare primar, fie liberal sau social democrat, pericolul cel mai mare în pierderea mandatului îl reprezenta apariția bruscă a unui contracandidat, independent, de la USR sau de la adversarul principal politic (PNL în cazul primarilor PSD și invers) a cărui popularitate și încredere în rândul populației să fie foarte mare.
Cu cât voturile cetățenilor nemulțumiți de activitatea unei administrații se împart între mai mulți candidați egali, aproximativ ca forță politică, primarul în funcție are șanse mai mari pentru a câștiga un nou mandat.
Pentru toți primarii în funcție ce vor candida pentru un mandat nou, apariția AUR și a candidaților de la AUR reprezintă o mare gură de oxigen. Acest partid poate aduce direct între 10-15 la sută din voturi unui candidat. Votanții AUR sunt în mare parte cei foarte nemulțumiți de primarul PSD sau PNL.
Cu rare excepții, acolo unde primarii în funcție nu mai pot candida din motive legale sau de sănătate sau unde primarul în funcție va migra spre AUR, partidul lui Simion nu are șanse de a câștiga o primărie.
Apariția candidaților AUR avantajează mai ales primarii PSD în funcție. Electoratul de dreapta va fi împărțit între PNL și DREAPTA UNITĂ (adică PMP, USR, și partidulețul lui Ludovic Orban), iar ceilalți nemulțumiți se vor duce la AUR. Cu un scor între 35% -45%, primarii în funcție vor fi realeși. În unele localități, chiar cu un scor sub 30%. Calculul nu are legătură cu o comasare sau necomasare a alegerilor.
Pericolul mare pentru primarii și președinții de CJ în funcție îl reprezintă însă accederea reprezentanților AUR în consiliile locale, municipale și județene.
Calculele arată că în orice localitate în care AUR va avea candidat și listă completă pentru consiliu, va accede în consiliile locale.
Iar acolo există pericolul unor înțelegeri și alianțe care vor avea ca scop blocarea primarilor și președinților de CJ prin majorități toxice.
Nu excludem ca AUR să fie partidul parlamentar cu cei mai puțini primari, dar cu cei mai mulți viceprimari din România.
Oricare localitate ce va avea un primar PSD sau PNL și o majoritate toxică, plus doi viceprimari ostili primarului, va suferi minim 4 ani și va avea blocate proiectele de dezvoltare.
Ca o recomandare, care probabil din cauza relațiilor de partid este greu de urmat, primarii în funcție vor trebui să-și regândească listele pentru consiliu, încercând să atragă cele mai importante personalități și oameni ce pot aduce voturi. Campania electorală trebuie dusă în special pentru aceste liste de consilieri și nu pentru funcția de primar.
Dacă AUR se va alia punctual, după alegeri, cu partidul ce nu are primarul (indiferent că este PSD sau PNL) pentru a obține un post de viceprimar sau alte avantaje și a crea o majoritate toxică, zeci de comunități ce vor realege primari destoinici, buni și cu experiență, vor avea blocate dezvoltarea localităților. Pentru că asta fac majoritățile ostile primarilor în România. Distrug și blochează totul!

Traian GUMINSKI