Analiză politică! Greșelile coaliției PSD-PNL ce vor duce la pierderea bătăliei pentru Capitală!

Bucureștiul are nu numai o miză de tip orgolii pentru politicienii din țara noastră. Bucureștiul are o populație mai mare decât trei județe mari, iar aceste voturi contează pentru Europarlament, pentru prezidențiale și pentru alegerile parlamentare.

Pentru a eficientiza rezultatul unei alianțe politice ce dorește să guverneze, cel puțin declarativ și din toamnă încolo, liderii naționali ai PSD și PNL trebuiau să decidă și matematic, dar și politic aceste candidaturi.
Evident că un candidat adus brusc din afara partidelor este un candidat care nu are nicio experiență politică, de lucru cu consilierii și aparatul politic-administrativ din o primărie. Nu are niciun atașament clar pentru doctrinele sociale ale PSD sau liberale. Nu are experiență administrativă și nu poate coaliza voturi decât cel mult pentru el nu și pentru partide.
Iar bucureștenii au mai avut de-a face cu un medic ajuns primar, așa că au o experiență negativă în acest sens. Este de altfel greu de crezut că nucleele dure de activiști din jurul Gabrielei Firea, Sebastian Burduja și alți lideri de sectoare ai PNL și PSD ar vota un astfel de “parașutat” direct în fotoliul de candidat la primăria generală sau ar investi bani și muncă în campania lui. Iar parașutatul nu va băga bani pentru (că nu are interes) și nici eforturi susținute în campanie deoarece are o altă profesie ce-i ocupă timpul.
O mare greșeală: listele comune de candidați pentru primăria generală și sectoare de consilieri.
Legat de liste PSD și PNL trebuiau să meargă peste tot cu liste separate de candidați la consiliu. Pe lângă faptul că pe două liste au loc mai mulți oameni, deci sunt de mulțumit mai mulți activiști din ambele partide și de pus la treabă în același timp cei de pe locuri semi eligibile, este clar că de pe două liste ai șanse mai mari să obții, după alegeri, o majoritate în consiliul general și în cele de sectoare.
Iar majoritatea îți permite să obții posturile de viceprimari generali la primăria Capitalei și de viceprimari la sectoare chiar dacă pierzi alegerile de primar.
Pentru fiecare sector trebuia pus însă un candidat comun la primărie pentru a crește șansele de a câștiga primăria respectivă, iar artileria grea a întregii campanii de activiștii trebuia aruncată în Sectorul 1, unde duduia născută în Guadelupa a furat alegerile într-un mare stil acum aproape 4 ani și în Sectorul 5 unde Popescu alias Piedone calcă prin sondaje fără jenă pe memoria victimelor de la Colectiv, în văzul românilor nebucureșteni ce privesc stupefiați fenomenul.
Toți candidații la funcțiile de primar ai PNL și PNL din sectoare trebuiau puși pe primele locuri pe listele partidelor pentru consilierii generali în așa fel încât cei ce pierd alegerile în sectoare să poată ajunge viceprimari generali.
Gabriela Firea și Sebastian Burduja trebuiau supuși unui sondaj pe un eșantion mare, doar ei doi. Candidatul comun trebuia ales dintre ei iar apoi făcută pace în partid prin oferirea de compensații taberei care nu era aleasă.
Pe urmă, cele două armate formate din membrii activiști din sutele de candidați ai celor două partide de pe listele de consiliu general și sectoare trebuiau să treacă la campanie. Iar presa bucureșteană, mai ales televiziunile unde cele două partide au vărsat ani în șir bani grei, nelăsând pentru presa de provincie nici măcar bani de semințe, trebuia pusă la treabă.
Nu știm exact dacă așa ar fi câștigat primăria generală, dar măcar pierdeau pe aproape. Acum sunt sigur că vor pierde aceste alegeri și ce ar fi mai grav pentru alianță este că este posibil ca acest candidat comun scos din joben de Ciolacu și Ciucă să ajungă abia pe locul 3 după Nicușor Dan și Piedone și urmat îndeaproape de candidatul AUR!
Mare parte din nemulțumiții din PSD nu va vota sau va vota AUR sau Piedone, iar nemulțumiții din PNL vor vota Nicușor Dan sau nu vor vota. Candidatul în sine nu aduce nici bani, nici notorietate, nici faimă, nici voturi alianței.
Admisă sau nu de ÎCCSJ (când scriu aceste rânduri nu s-a dat decizia), Dreapta Unită va câștiga teren și voturi importante mai ales pentru Europarlamentare, pentru că, mă repet, Bucureștiul este imens.
Cătălin Drulă, liderul USR, zâmbea luni seara cu încredere, în direct pe DIGI 24. Decizia coaliției de Guvernare este perfectă pentru USR în Capitală.
Dacă coaliția o susținea la unison pe Gabriela Firea, lupta ar fi fost cu totul altceva.

Traian GUMINSKI