Analiză politică! Deputatul Eugen Neață sau unicitatea unui politician vâlcean

În aproape un sfert de secol de presă locală am avut ocazia să cunosc toți politicienii, mai mari sau mai mici, de la toate organizaţiile politice din Vâlcea. Am scris despre aproape toţi parlamentarii care au reprezentat în aceşti ani judeţul, le-am cunoscut activitatea sau inactivitatea, realizările şi eşecurile, victoriile şi înfrângerile, promisiunile onorate şi demagogiile.
Am cunoscut parlamentari buni în opoziţie, excepţionali în declaraţii sau interpelări, parlamentari obsedaţi de o idee pe care s-au zbătut ani buni să o transforme în lege, parlamentari care bântuiau permanent judeţul. Parlamentari buni în profesiile lor. Parlamentari ingineri, jurişti, economişti, chirurgi, constructori.
Eugen Neaţă este însă primul parlamentar pe care îl pot defini ca fiind pliat perfect pe atribuţiile sale constituţionale. Un excelent manager al timpului, reuşind să fie aproape omniprezent la toate acţiunile importante din capitală, dar şi din judeţ. Ştiind să asculte oamenii, reţinând imediat ideile interesante, ştiind să caute în textele de legi şi să sesizeze neregulile, alcătuind rapid expuneri de motive, amendamente, proiecte de legi. Foarte bun în argumentaţie şi cu mare capacitate de a convinge alţi parlamentari să-i susţină demersurile. Ştiind când şi unde să consulte specialişti în diferite domenii pentru a concepe argumentaţii legislative solide. Politicos permanent, elegant în gesturi şi exprimare, practic şi pragmatic profesional.
Eugen Neaţă promite, ceea ce mulţi politicieni evită să o facă, fixează termene pentru promisiuni şi le onorează. Nu minte, pare a nu uita niciodată nimic, este punctual, zâmbitor, cu discursuri publice scurte, dar concludente. Este altruist, nu bârfeşte, nu vorbeşte de rău pe nimeni, ajută mereu echipa din care face parte, îşi promovează colegii din parlament şi din partid.
Pare imperial atunci când mută, conştient de popularitatea sa şi a realizărilor sale, de imaginea sa pozitivă in fața colegilor săi, a celor care-i sunt apropiaţi și a celor ce-l cunosc.
Eugen Neaţă este dedicat total funcţiei sale şi responsabilităţilor asumate şi consumă cu siguranţă mai mult de 8 ore din fiecare zi calendaristică pentru a atinge obiective pe care singur şi le fixează şi care sunt de cele mai multe ori peste obiectivele normale ale unui parlamentar. Este mereu alături de comunităţile locale şi nu face diferenţe între culoarea politică a celor care conduc administraţiile locale, ceea ce dă încredere aleşilor locali că există şanse pentru comunităţile lor şi că cineva încearcă real să îi sprijine.
După atâţia ani de presă constat că Eugen Neaţă este unic, mai ales pentru faptul că este poate singurul politician despre care dacă aş fi, prin absurd, antamat de adversarii săi să îl critic şi să îl atac, nu aş avea cum să o fac. Nu aş putea de fapt să o fac decât folosind minciuni, insulte ori calomnii care nu l-ar atinge în niciun fel, dar care mi-ar compromite definitiv credibilitatea în faţa cititorilor.

Traian GUMINSKI