Administraţia comunei Orleşti sprijnă real persoanele vârstnice

În cele mai multe localităţi din România există în prezent o populaţie îmbătrînită. Mulţi dintre localnici sunt văduvi, bolnavi, au copiii plecaţi în străinătate sau au venituri insuficiente unui trai decent.

Aceşti oameni sunt cei care au trudit pentru ca ţara noastră să fie azi unde este şi este nedrept că majoritatea politicienilor îi privesc ca pe nişte consumatori de venit al ţării prin pensiile pe care le iau. Constantin Cîrstina, edilul care a transformat mica localitate Orleşti într-o aşezare modernă, civilizată, aproape urbanizată, a ales să investească în proiecte care să ajute vârstnicii din localitate.
A realizat în parteneriat cu administrația localităţii Scundu un cămin de bătrâni care asigurară condiţii corespunzătoare de găzduire şi hrană, îngrijire medicală, recuperare şi de petrecere a timpului liber pentru persoanele vârstnice, printr-un proiect integrat european. Apoi administraţia din Orleşti a atras fonduri pentru un centru de zi pentru copii, iar în prezent, în Orleşti se finalizează lucrările de construire a unui Centru de zi pentru bătrâni. Proiectul se realizează cu bani europeni, în valoare de 700 de mii de euro, căminul având o capacitate de 50 de locuri. Primarul ne informează că aici, cei în vârstă vor servi o masă caldă, vor socializa, celor care solicită li se va acorda asistenţă medicală, consiliere, fizioterapie şi kinetoterapie, precum şi organizarea activităţilor de petrecere a timpului liber în mod util şi plăcut:
„Mi-am asumat acest proiect şi îl vom administra. Subliniez acest lucru fiindcă statul, guvernul, cel actual, dar şi cele dinainte, nu sprijină astfel de proiecte. În localitate funcţionează şi un centru de zi pentru copii. Cele două centre le-am gândit de mulţi ani pentru că eram convins că, după ce finalizez de introdus în localitate utilităţile, de modernizat şcolile şi drumurile va trebui să mă implic pe partea socială. Din păcate niciun Guvern nu sprijină astfel de proiecte pe partea socială, bătrânii singuri şi bolnavi, şi copiii din familiile defavorizate. Lucrăm acum în primărie mai mult la atragerea fondurilor pentru proiecte pe partea socială. Am gândit proiectul în aşa fel încât să ofer sprijin celor care sunt singuri şi nu vor să plece din casa lor. Este foarte greu de administrat financiar, dar avem toate calculele făcute, fiindcă localitatea beneficiază de toate utilităţile, deci putem să ne axăm şi pe aceste investiţii. O dată cu acest proiect se vor crea 7 locuri de muncă, şi mai avem nevoie de doctori, medici fizioterapeuţi şi asistenţi medicali în colaborare. În centrul de zi pentru copii zilnic 15 copii servesc o masă caldă îşi fac temele, au parte de atenţie din partea cadrelor didactice şi socializează până la ora 16.00″, precizează primarul Constantin Cîrstina. (T.G.)