Adevăratul motiv pentru care migrează primarii către PSD în Vâlcea

Nu știu exact motivele din alte județe de unde aflăm că au loc fenomene asemănătoare. În atâția ani de presă am văzut numeroase migrații de la liberali la țărăniști și invers de la țărăniști la liberali, la pesediști, la pedeliști.
Am văzut migrații de parlamentari cumpărați cândva la bucată de eminențele cenușii ce făceau jocurile pe atunci în Parlament. Știu toate motivațiile posibile, reale și declarative ale unui primar care trece brusc înainte de alegeri de la un partid la altul.
În Vâlcea mi-a fost mai ușor să realizez motivul real cunoscându-i foarte bine pe primarii liberali ce deja au declarat că vor candida din partea PSD, adică primarii din Fârtățești, Mihăești, Stoenești, Drăgoești, Sinești, Grădiștea, Milcoiu, Măldărești, Dănicei, Zătreni și încă câțiva care vor face trecerea după 9 aprilie.
Acești oameni nu sunt disperați după victorie în alegeri, victorie ce o pot obține de la orice partid, așa cum spunea primarul Cătălin Avan din Păușești Otăsău că ar putea fi reales și independent, dar și pe lista UDMR. Sunt oameni cu notorietate și realizări. Nu sunt disperați nici după avantaje de genul angajării unor rude așa cum crede președintele județean al PNL și nici nu caută sprijin mai mare de la președintele Consiliului Județean care oricum i-a susținut fără discriminare și a făcut demersurile necesare ca să sprijine comunitățile lor chiar în pofida unor decizii ale liberalilor județeni sau naționali ce din diverse motive doreau “sancțiuni”.
Acești primari nu pot fi șantajați sau amenințați pentru a migra și nu au cu ce să fie cumpărați. Dacă erau să “se vândă” o puteau face la alte alegeri, mulți având mai multe mandate în spate.
Oamenii aceștia știu însă perfect ce înseamnă o majoritate toxică într-un consiliu. Unii au trăit pe propria piele fenomenul, alți au văzut ce s-a întâmplat în Râmnic când liberalii uniți la începutul mandatului cu useriștii respingeau totul pe bandă rulantă în ședințe blocând activitatea executivului. Au văzut de ce sunt în stare consilierii județeni liberali când pot bloca un proiect bun al CJ. Și mai văd ce se-ntâmplă acum în București unde un consiliu ostil refuză votarea bugetului.
Toți știu că la aceste alegeri nimeni nu-l poate învinge pe Constantin Rădulescu, știu asta toți liberalii care mai știu și că Virgil Pîrvulescu are șansa să termine cursa electorală pe locul trei și nicio șansă de câștig.
Dar primarii și cei liberali și ceilalți sunt îngroziți că la votul politic, adică votul pentru Consiliul Județean, PSD ar putea să nu mai obțină majoritatea mandatelor. Un consiliu toxic în care o eventuală alianță a PNL cu alte partide pentru a pune mâna pe funcțiile de vicepreședinți la CJ și viceprimari la Râmnicu Vâlcea precum și un lider care urăște de moarte, aproape inexplicabil, nu atât pesediștii cât pe șeful acestora, ar pune capăt dezvoltării județului.
Pentru a continua investițiile, a atrage noi finanțări, a asfalta alte sute de km de drumuri, a ridica nivelul de trai din mediul rural, a continua cu faptele sale bune, Constantin Rădulescu are nevoie de majoritate în consiliu județean. Are nevoie de doi vicepreședinți care să-l ajute, nu să-l saboteze zilnic. Are nevoie de bugete votate la timp și în interesul vâlcenilor nu după negocieri și compromisuri cu liberalii sau cu alții din consiliu.
Toți acești primari migratori, nu numai din PNL, ce vin în Vâlcea acum să candideze din partea PSD o fac pentru a ajuta județul și locuitorii săi. Cu riscul de a fi terfeliți de unii din presă, făcuți oportuniști, trădători, traseiști, huliți de foștii colegi de partid, judecați de unii dintre apropiații lor, acești primari își vor schimba culoarea carnetului de partid, nu pentru că au brusc o viziune nouă despre doctrine ci pentru că doar așa pot să ajute. Este singurul și cel mai la îndemână mijloc prin care pot muta, transfera, din popularitatea lor locală, din voturile ce le primesc pentru meritele lor, către PSD. Nu către Constantin Rădulescu care oricum va termina învingător detașat aceste alegeri, ci către lista de candidați la Consiliul Județean. Pur și simplu ei nu puteau spune: votați-mă pe mine ca PNL dar la CJ să votați lista lui Rădulescu, altfel liberalii vor distruge dezvoltarea noastră și vor bloca totul.
Acum, în campanie, ei vor spune electoratului din comunele lor să voteze cap coadă PSD pe toate buletinele de vot. În felul acesta vor salva la alegerile europarlamentare și imaginea PNL-ului și vor trimite în Parlamentul European și liberali și vor aduce și voturi pentru o majoritate a PSD în CJ.
Eu și ceilalți din presă i-am văzut pe consilierii liberali blocând reabilitarea unor garaje ce stau să cadă în spatele clădirii CJ, știm că nu au scrupule și nici rușine când pot face ceva rău cu votul lor, dacă așa au ordin de la partid.
Și primarii migratori știu bine ce ar putea face o majoritate toxică în care consilierii liberali să nu poată vota după logică, bun simț și interes al populației, ci doar la comandă politică. Fiecare edil care acum este blamat trece cu o parte din electoratul său acum spre logica binelui. Nu știu dacă vor reuși sau nu să salveze majoritatea de care are nevoie Constantin Rădulescu (cel al cărui nume este acum terfelit și batjocorit pe nedrept și într-un mod neelegant de eșalonul dur al PNL). Alături de ei se va afla și Mircia Gutău care va aduna cu fosta sa mică armată ecologistă, dar și cu armata de simpatizanți personali voturi pentru lista consilierilor județeni.
Știu că și liberali au oameni buni, știu că unii fac politică de foarte mulți ani și că poate ar merita o funcție de viceprimar sau vicepreședinte de CJ, dar îmi doresc ca toate funcțiile alese să fie ocupate de oameni care vor să facă bine acestui județ, pot să o facă și sunt lăsați să facă acest bine.
Mulți jurnaliști vâlceni de bun simț îi vor susține pe acești edili, așa cum îi vor susține și pe edilii remarcabili și buni ce nu vor pleca din PNL, dar care vor vota pentru binele județului.
Ne dorim ca în județ, indiferent cine câștigă alegerile din o localitate, să nu existe majorități toxice, să nu se poată forma acele haite de consilieri care votează cu ură sau răutate, la comandă politică și niciodată în interesul cetățenilor.

Traian GUMINSKI