A.N.I. deschide dosar împotriva primarului Nicolae Joița din Lăpușata

Din întâmplare am intrat în posesia unei sesizări depuse recent la ANI, instituția care “execută” fără milă aleși din toate formațiunile politice. Cele mai recente decizii ale Agenției Naționale de integritate datează de luna trecută (13 aprilie 2023) când Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 14 aleși locali. Dintre aceștia unul este vicepreședinte de Consiliu Județean, doi sunt consilieri județeni și ceilalți primari sau foști primari ai unor localități.

De ce anume poate fi incriminat Nicolae Joița

În 27 iulie, 2020, în precampania pentru alegerile locale, publicam articolul: “Comuna Lăpușata merită alt primar” din care redăm acum un mic fragment:
“Nicolae Joița, un individ cu față blajină și comportament precaut poate fi considerat în mod greșit, inteligent asimptomatic. Spunem în mod greșit pentru că șiretenia este o formă a inteligenței.
Edilul are deja două mandate în care nu a făcut mare lucru în comună, dar ajutat, a știut să umfle aceste realizări în ochii localnicilor exact cum și-a umflat și propria bunăstare.
Deși Lăpușata nu a avut prea mult de suferit în urma ploilor abundente din luna iunie, primarul a solicitat sume uriașe pe situații de urgență și cu ajutorul pilelor de partid și a Prefecturii, i s-au repartizat 5 miliarde de lei vechi. Bani buni care vor lua drumul, ca și alții dinaintea lor, spre firmele de casă ale edilului.
Dacă urmărești cheltuielile primăriei din ultimii ani poți constata ușor ce firme ar putea fi considerate, de un procuror isteț, drept cotizante la bugetul personal al primarului Joița”.

Reclamația brută>
Acum, în sesizarea înregistrată la ANI de o persoană care probabil lucrează în primăria Lăpușata, activitatea pe lângă lege a primarului este descrisă pe două pagini și jumătate. Dintre toate acuzațiile, două ne-au atras atenția pentru că știm că măcar una din ele dacă se confirmă cei de la ANI îl vor declara incompatibil, iar Nicolae Joița are șanse maxime să nu mai poată candida anul viitor deoarece, chiar dacă ar contesta în instanță decizia actuala conducere a PNL Vâlcea, nu mai este dispusă să riște și să nominalizeze candidați contestați de ANI, după trista experiență din 2020 când au pierdut alegerile în comuna Tetoiu având candidat un primar contestat de ANI.
Deci se spune că prima angajare pe care a făcut-o la primărie după ce a ajuns primar Nicolae Joița a fost aceea a fiului său. Pentru a-i da acestuia un salariu mai mare, a modificat chiar postul de bibliotecar al comunei, transformându-l din post cu studii medii în post cu studii superioare. Bibliotecarul primește un salariu (pentru care nu prestează), direct cu aprobarea tatălui său, care știe că Boby Joița în loc să stea la bibliotecă, se ocupă cu băutul prin cârciumile din comună sau cu lucrări la negru pe care le face la diverse familii (racorduri de instalații, gresie, faianță, instalații sanitare etc.). Nu ne miră pasiunea fiului pentru munca la negru deoarece ne amintim că și tatăl său a făcut sute de “mufări” la rețeaua de alimentare cu apă a comunei, solicitând pe atunci beneficiarilor sume între 200-250 de lei de fiecare gospodărie racordată la rețea. Nu avea cum să elibereze facturi și chitanțe, nici nu poate nega activitatea pentru că preventiv ne-am asigurat de declarațiile mai multor martori și beneficiari ai acțiunilor sale.
Pentru cei care nu înțeleg cât de gravă este angajarea lui Boby și neprezența sa la locul de muncă menționăm o știre apărută recent pe agențiile media: “Poliţiştii şi procurorii au făcut marţi, 16 mai 2023, percheziţii la Primăria Ohaba Lungă (județul Timiș) şi la un cabinet medical, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual, după ce o persoană angajată la primărie a fost găsită că lucra într-un cabinet medical, a informat IPJ Timiș”.
Pentru că nu suntem răi și ne gândim că Nicolae Joița va dori să tragă cât mai mult de procesul cu ANI, pentru a încasa în continuare leafa de primar, îi recomandăm să ia legătura cu actualul primar din comuna Alunu care-l poate ajuta cu avocați foarte buni. Aceștia i-au lungit procesul doi ani până la decizia definitivă a ultimei instanțe!

Traian GUMINSKI