Vâlcenii au ieşit pe străzi şi au urmărit prima paradă militară la Râmnic! Biţă, câinele ciobănesc de la Panait Donici, aplaudat de copii

Defilarea efectivelor şi tehnicii Garnizoanei Râmnicu Vâlcea au fascinat azi râmnicenii care au ieşit pe străzi să urmărească prima paradă militară care a avut loc la Râmnic. Peste 200 de militari (M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Poliţiei Locale, au defilat cu ocazia Zilei Naţionale pe Bulevardul calea lui Traian, între bulevardul N. Bălcescu şi bulevardul T. Vladimirescu. De asemenea, peste 30 de mijloace tehnice au fost aplaudate de toţi cei prezenţi la acest eveniment. Amfitrionul spectacolului oferit azi râmnicenilor a fost maior Florentin Duman, purtător de cuvânt la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN “Panait Donici”. Vedeta a fost însă Biţă, ciobănescul german de la Panait Donici îndrăgit de copii care îl strigau şi pentru care întorcea capul când într-o parte, când în alta.

Evenimentul a debutat la ora 10.00, la Statuia Independenţei din centrul municipiului, cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori. Ceremonia a început cu salutul Drapelului de Luptă şi intonarea Imnului Naţional al României, iar după oficierea serviciului religios şi alocuţiunile oficialităţilor, ceremonia s-a încheiat cu festivitatea de depunere de coroane şi jerbe de flori după care, participanţii s-au deplasat pe bulevardul Calea lui Traian unde au asistat la parada militară locală.
La activităţi au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, parlamentari locali, militari activi, în rezervă şi în retragere, veterani de război şi urmaşi ai acestora, personalităţi de seamă ale culturii vâlcene, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Râmnicului, elevi ai şcolilor din municipiu etc. Parada militară a fost pregătită în contextul Centenarului Primului Război Mondial, 1916-2016.
perspnalitati
Deschiderea defilării dedicată Zilei Naţionale a României a fost făcută de Comandantul dispozitivului de defilare, Lt. col. Dumitru Copăceanu, şeful Comenduirii de Garnizoană Vâlcea, împuternicit locţiitor al comandantului Centrului de Instruire pentru geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, care a prezentat onorul de la bordul Transportorului amfibiu blindat pentru cercetare de geniu, aflat în dotarea structurilor de cercetare de geniu din Armata României destinat pentru executarea cercetării de geniu a inamicului şi terenului, ziua şi noaptea, indiferent de anotimp, în teren mediu frământat şi accidentat cu asigurarea protecţiei colective împotriva schijelor şi gloanţelor şi împotriva efectelor armelor de distrugere în masă chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Imediat după comandant a prezentat onorul Drapelul de luptă al Centrului cu garda acestuia comandată de căpitanul Adrian Cojocaru, urmat de steagul de identificare al Centrului „Panait Donici”, purtat de locotenentul Ovidiu SAMOILĂ şi cel al Bazei de instruire pentru EOD, purtat de Plotonierul adjutant principal Marius STÂNGACIU.
PRIMUL bloc de defilare a fost cel al Centrului, format din: detaşamentul de cadre condus de maiorul Adrian ENACHE, urmat de detaşamentul format din soldaţi profesionişti ai armei geniu comandaţi de comandantul companiei, maiorul Claudiu DUŢU.
AL DOILEA bloc de defilare a aparţinut I.J.J. Vâlcea comandat de locotenentul Florin DĂSCĂLESCU, urmat de Drapelul de luptă al I.J.J. Vâlcea şi garda acestuia comandată de sublocotenentul Cosmin CATRINA.
Drapelul de luptă a fost urmat de detaşamentul de intervenţe format din militari jandarmi, comandat de căpitanul Constantin STĂNCULESCU.
AL TREILEA bloc de defilare a aparţinut lui I.S.U. Vâlcea comandat de locotenent colonelul Dan Pascaru, prim-adjunct al inspectorului şef, urmat de Drapelul de luptă al I.S.U. Vâlcea şi garda acestuia comandată de sublocotenentul Cătălin OPREA.
Drapelul de luptă a fost urmat de un detaşament de defilare format din pompieri, condus de maiorul Valentin Călineanu. Pompierii din compunerea acestui detaşament execută intervenţii pentru salvarea şi protejarea persoanelor, animalelor şi bunurilor materiale.
Poliţia locală a Mun. Rm. Vâlcea a încheiat defilarea efectivelor, detaşamentul fiind comandat de agentul Bogdan GREERE.

defilare 1 decembrie
Defilarea tehnicii militare din dotarea structorilor de geniu din Armata României a fost deschisă de: autospeciala de intervenţie EOD – MINE RESISTANT AMBUSH PROTECTED VEHICLE (MRAP) COUGĂR, echipament de ultimă generaţie din înzestrarea Armatei României, un produs complex, modern, cu capacitate de trecere ridicată, blindată, utilată cu de componente specifice intervenţiei structurilor EOD, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia şi neutralizarea/distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi dispozitivelor explozive improvizate.

15253624_10154040705201932_7350403521583840715_n
De la bordul blindatei a fost prezentat onorul de Ziua Naţională Echipa Militară formată din Plt. adj. principal Nicolae CONSTANTIN şi BIŢĂ, al doilea câine militar, erou al armatei româniei special dresat pentru detectarea materiilor explozive, muniţiei neexplodate si dispozitivelor explozive improvizate(DEI) care a participat la misiuni în T.O. Afganistan, puternic aplaudat de copiii aflaţi pe margine.
A urmat autospeciala de transport pontoane – utilizate de militarii genişti la construcţia podurilor militare plutitoare şi geniştii care au prezentat autospeciala de transport elemente de suprastructură Pod Jos Metalic – utilizate la construcţia Podurilor Militare Fixe, autospeciala de transport Complet Batere Piloţi – folosit de genişti la construcţia infrastructurii Podurilor Militare Fixe, autospeciala de transport Şalupă – utilizată de structurile de geniu la trecerea peste cursurile de apă şi construcţia podurilor militare plutitoare.

pompieri defilare
Defilarea tehnicii a continuat cu modulul de tehnică din dotarea I.S.U. Vâlcea şi anume cu prima autospecială aparţinând structurilor I.S.U. care este cea de comandă şi conducere ce tractează un UTV utilizat pentru deplasări in teren variat, zone înzăpezite şi apă.
A urmat ambulanţa Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare – utilizată de echipaje atestate să execute descarcerări şi manevre de prim-ajutor calificat, autospeciala CBRN – utilizată pentru cercetare biologică, radiologică şi nucleară, care este încadrată cu personal care are pregătirea profesională corespunzătoare acestor domenii de activitate, autospeciala de lucru cu apă şi spumă – utilizată, în principal, pentru stingerea incendiilor. Defilarea tehnicii aparţinând I.S.U. Vâlcea a fost încheiată de platforma de lucru la înălţime – utilizată pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor de la înălţime.
Şi modulul de tehnică din dotarea I.J.J. Vâlcea a stârnit ropote de aplauze din partea celor de pe margine. Coloana Jandarmeriei Vâlcea a fost deschisă de o autospecială AUDI A4, utilizată pentru efectuarea misiunilor de protecţie si însoţire, un motociclu ATV ACCESS, folosit de jandarmii montani la intervenţii de căutare si salvare persoane în zonele greu accesibile din judeţul Vâlcea, două autospeciale Dacia Logan, o autospecială Nissan, utilizată în special de jandarmeria montană la intervenţii de căutare şi salvare persoane şi două autospeciale Dacia Duster, folosite pentru patrulare şi intervenţie ordine publică în zone urbane sau rurale. Remorcată de autospeciala Dacia Duster, jandarmii vâlceni au prezentat o barcă pneumatică cu o capacitate de 10 persoane, folosită de structura specializată pentru intervenţie antiteroristă. Din barcă au prezentat onorul CÂINELE DE SERVICIU „LORD”, antrenat de conductorul său pentru misiuni de patrulare şi intervenţie.

jandarmi salupa
Următoarea autospecială din coloana de defilare, este Volskwagen Transporter 5 utilizată în misiunile Structura antiteroriste a Jandarmeriei Vâlcea. Jandarmii au mai prezentat două autospeciale folosite pentru patrulare şi intervenţie ordine publică marca Volskwagen Transporter 4, defilarea tehnicii Jandarmeriei Vâlcea fiind încheiată de autospeciala URO VAM-TL, semi-blindată dotată pentru a fi folosită de forţele jandarmeriei române în teatrele de operaţii pentru misiuni de menţinere a păcii şi în judeţul Vâlcea pentru intervenţii în zonele montane şi cele greu accesibile – pentru intervenţie antiteroristă.
politie
Prima în modulul I.P.J este motocicleta BMV-1200, aparţinând Serviciului Rutier, destinată misiunilor de supraveghere şi dirijarea a traficului rutier. A doua în modulul I.P.J este autospeciala marca VW Polo – în dotarea poliţiei rutiere- utilizată misiunile de supraveghere şi control a traficului rutier, asigură deplasarea în situaţia accidentelor de circulaţie soldate cu victime omeneşti, sprijinind activitatea de cercetare la faţa locului. A urmat autolaboratorul criminalistic marca Mercedes Vito, aparţinând Serviciului Criminalistic – ce dispune de echipamente modeme de investigare a locului faptei – utilizată pentru efectuarea cercetării la faţa locului în cauze complexe. În autospecială, alături de conductor, s-a aflat câinele de urmă „JOHN”, care are misiunea de prelucrare a urmelor de miros. Poliţia vâlceană a mai prezentat autospeciala de intervenţie Mercedes Vito, a Serviciului pentru Acţiuni Speciale – utilizată în misiuni cu grad de pericol ridicat, pentru anihilarea infractorilor deosebit de periculoşi, dar şi aplanarea unor conflicte spontane, cu evoluţie imprevizibilă şi violentă. Luptătorii acestui serviciu sunt pregătiţi în orice moment să intervină acolo unde situaţia operativă impune acest lucru. A încheiat modulul de defilare a tehnicii din dotarea poliţiei vâlcene autospeciala Dacia Logan – utilizată în activităţile de menţinere a ordinii publice, asigurând atât activităţile de patrulare cu caracter preventiv, dar şi de intervenţie, inclusiv la apelurile prin 112.
jandarmi

Nu a lipsit nici modulul de tehnică din dotarea S.R.I. Vâlcea. Prima a fost structura de intervenţie pirotehnică aparţinând Brigăzii Antiteroriste, cu autospeciala VW din dotare, cu misiunea de a executa intervenţia antiteroristă şi contrateroristă pirotehnică la obiectivele de pe întreg teritoriul judeţului, precum şi de a asigura protecţia din acest punct de vedere a demnitarilor de rang înalt români şi străini, care vizitează judeţul. A încheiat defilarea tehnicii aparţânând S.R.I. Vâlcea, structura de poştă specială din cadrul Serviciului Român de Informaţii – Autospeciala Dacia DUSTER.

Letiţia LAZĂR