Veteran din Stoeneşti, sărbătorit la 102 ani
“M-am născut în ziua Sfinţilor 14.000 de Prunci, ucişi de regele Irod în Betleem, poate că acest lucru m-a ocrotit, m-am întors teafăr din război, pe jos de la Praga până la Făgăraş”, îşi începe povestea de viață sublocotenetul în retragere Ion T. Alradi, din comuna Stoeneşti-Vâlcea, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a-l sărbători cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 102 ani.
Militarii vâlceni au încheiat seria evenimentelor dedicate veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial în contextul declarării anului 2015 ca „Anul veteranilor de război”.
În data de 29 decembrie 2015 reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Vâlcea, Garnizoanei Râmnicu Vâlcea şi primăriei Stoeneşti au fost alături de sublocotenetul în retragere Ion T. Alradi, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a-l sărbători cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 102 ani.
„Nu credeam că o să ajung să revăd militarii la mine acasă, nici că mai apuc anii ăştia, vă mulşumesc că vă gândiţi la mine”, a spus veteranul cu lacrimi în ochi.
După înmânarea diplomelor şi medaliilor oferite de reprezentanţii Armatei României şi avansarea onorifică în gradul de sublocotenent în retragere, distinsul veteran a reuşit să ne spună câteva cuvinte legate de viaţa sa zbuciumată.
„M-am născut aici la Stoeneştii de Vâlcea, am fost crescut de bunicii din partea mamei, tata a căzut la datorie în timpul primului război mondial când eu aveam doar 3 ani, nu am apucat să-i spun tată aceluia care mi-a dat viaţă. Când am crescut am vrut şi eu să-mi apăr ţara, la 22 de ani am plecat la armată, am îndeplinit serviciul militar în perioada 1935 -1936 ca tragător la mitralieră în Regimentul 86 Infanterie de la Oradea. După ce am fost lăsat la vatră, în iarna anului 1936, am fost concentrat în mai multe rânduri până când am cerut să plec şi eu la război, aşa am ajuns în aprilie 1944 la Regimentul 2 Infanterie, ca puşcaş, cu care am participat la cel de-Al 2-lea Război Mondial până în luna mai 1945. Am ajuns până la Nistru şi apoi până în Munţii Tatra. La încheierea războiului m-am reîntors acasă pe jos de la Praga până la Făgăraş.
După război am lucrat pământul aici, în comuna mea natală, alături de cei doi copii ai mei. Nevasta m-a părăsit în urmă cu 15 ani, a plecat în lumea celor drepţi. La vârsta de 100 ani m-au cam lăsat puterile, de atunci muncesc pentru mine copiii, nepoţii şi strănepoţii mei, ei au grijă ca eu să-mi duc liniştit bătâneţile”.
Alături de veteran a fost o parte din familie, nepoţii şi strănepoţii prezenţi la aniversare au relatat că bunicul şi străbunicul lor este un om blând, cu frica lui Dumnezeu.
“Ion Alradi, veteranul de 102 ani, este mândria comunei Stoeneşti”, ne-a mărturisit primarul acestei localităţi.
“La mulţi ani domunule sublocetenet în retragere, respect pentru sacrificiul făcut!”, transmitem şi noi, “Eveniment Vâlcean”, alături de geniştii vâlceni.