FOTO/VIDEO Vitraliu de Cartea Recordurilor! Opera creată de Gheorghe Dican este cea mai mare din România și, posibil, din Europa

Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea adăposteşte o adevărată comoară arhitectonică, cupole vitraliu sub formă de acoperiş. Lucrarea realizată acum 14 ani de artistul plastic, Gheorghe Dican, vicepreședinte al UAP România, a fost propusă pentru înscriere în Cartea Recordurilor. Creaţia „Facerea Lumii” este alcătuită din 86 de module aşezate pe o suprafaţă de 142 mp, fiind construită la aproximativ 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată este executată manual, cu armătură de plumb, în tehnica străveche a vitraliului.


“Este o mare mândrie pentru Vâlcea”

Cei care vizitează Biblioteca Județeană Antim Ivireanu, dar și conducerea instituției spun că vitraliul este o adevărată mândrie. Din păcate, însă, mai mulți turiști străini vin să-l viziteze, asta și pentru că este promovat suficient în România. “Normal că pentru noi este o mândrie. De altfel, pentru Județul Vâlcea vitraliul de la bibliotecă este un reper. Este normal să fim mândri de o astfel de capodoperă care pune în valoare ideea de carte, ideea cuvântului, iar lucrarea FAcerea Lumii este una valoroasă, prin cromatică, prin simbolistică. Eu cred că cel mai bun loc pentru el este biblioteca. Sunt mulți turiști care vin să-l viziteze. O parte dintre ei au aflat din lucrări de specialitate. O altă parte sunt rudele voluntarilor străini care au fost sau sunt în Vâlcea. Interesant este că în momentul căsătoriilor vin mirii să se fotografieze cu vitraliul, mi se pare foarte frumos. Eu cred că ar merita o mai mare promovare. Noi avem vitraliul în documentele importante”, ne-a declarat Remus Grigorescu, director Biblioteca Județeană Antim Ivireanu.


“A fost o nebunie de-a mea”

Vitraliul s-a născut odată cu Biblioteca Județeană Antim Ivireanu, acum 14 ani. La proiect a lucrat timp de mai bine de un an o echipă formată din șase persoane și coordonată personal de artistul Gheorge Dican. Doar montarea vitraliului a durat mai bine de trei luni.


“Povestea vitraliului s-a născut atunci când la Râmnicu Vâlcea s-a născut ideea să funcționeze o bibliotecă modernă, adaptată timpurilor în care trăim. S-a născut din dorința unor oameni care au vrut să se facă ceva deosebit. Îl amintesc pe domnul Iulian Comănescu, în calitatea sa de președinte al Consiliului Judțean. A avut ambiția și perseverența de a duce acest proiect până la capăt. De apreciat este și ambiția constructorilor, și ei parte din acest proiect. Dacă nu era munca lor de a face ceva deosebit, nu ieșea bine. S-a adăugat și dorința mea de a face un lucru deosebit. A fost și nebunia necunoscutului. Nu mi-am dat seama ce mă așteaptă, ce lucruri neprevăzute pot să apară. Am învins toate greutățile, a fost o muncă în echipă, 5-6 persoane cu tot cu mine. A fost dificilă inclusiv partea de documentare. Trebuia realizată o compoziție cu monumentalitate și strălucire, și care să fie în ton cu tendințele artei moderne. Foarte puțin știu că această parte de documentare este greu de realizat. Este o compoziție sub formă de cupolă, într-o relație directă cu partea de exterior. Acum este plin de zăpadă, dar lumina trece prin el. Trebuia făcută partea de izolație și termoizolație și trebuia să se poate citi din toate părțile. A tebuit să construim module, să le adaptăm, să le probăm pe loc, la o înălțime de 30 de metri. A fost complicată și partea de montaj care a durat trei luni. Cei care l-au văzut l-au propus pentru Cartea Recordurilor. Pe post de acoperiș, într-o relație directă cu exteriorul, este greu de crezut că mai există undeva. Toată nebunia a durat mai bine de un an. Ne-am speriat că putem ajunge la situația în care va ploua prin el. Uite că este de 14 ani și nu s-a întâmplat nimic. Eu nu dau idei de promovare, dar vă spun un lucru, turiștii români nu știu despre acest vitraliu, în timp ce cei străini știu, este un paradox. Am fost aici când grupuri mari de turiști din Franța de exemplu, au fost aici și au vizitat vitraliul”, spune Gheoghe Dican, artist plastic, vicepreședonte UAP România.


Vitraliul de la Biblioteca Județeană Antim Ivireanu este cel mai mare din România. În Europa, mai există ceva asemănător în Belgia, dar e construit pe suprafaţă plată. Vitraliul de la Vâlcea are rolul și de acoperiș, şi este în formă de cupolă. Este format din 12 ovale, cu câte 12 compoziţii ce ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum, de la tartaria, la cuneiform, fenician, hieroglific, până la persan sau chirilic. Cele două corpuri de iluminat se compun sub forma globului pământesc cu mediane şi paralele, cam aşa arată partea inferioară. Partea superioară a globului simbolizează motivul solar. Primele manifestări ale Creaţiei Divine: aerul, focul, pământul şi apa stau la baza lucrării.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning