Bătaie de joc pe banii râmnicenilor
Nu este obligatoriu ca un oraş să aibă echipă de fotbal sau de handbal de prima ligă. Dacă totuşi le are, nu este deloc indicat ca acestea să fie susţinute integral din bani publici!
Cui foloseşte o echipă de handbal
Cei care sunt remuneraţi regeşte la echipa de handbal susţinută de primăria Râmnicu Vâlcea nu au fost în stare să atragă măcar 10 la sută din bugetul clublui din firme private. Din sponsori sau din abonamente. Înseamnă că sistemul privat nu vrea să susţină o echipă de acest fel. Elevii din licee, studenţii, muncitorii din oraş cam lipsesc la meciuri. Clubul nu poate vinde măcar cu 1 leu câteva sute de bilete. Nu are abonamente de susţinere. Şi atunci la ce să avem această echipă? La ce să o plătim din banul public? Dar ce-i mai rău, la ce să plătim nişte fete se joacă cu mingea cu nişte salarii colosale faţă de salariile profesorilor din oraş, a medicilor, a funcţionarilor public, a salariaţilor de la ADP, ETA sau PIEŢE PREST? De ce să nu achite aceste salarii şi cheltuieli cei care au nevoie de această echipă? Cu ce este mai important un inter de la echipă sau portarul decât un actor de la Ariel sau Anton Pann? Cu ce este mai important preşedintele unui astfel de Club decât o violonistă sau dirijorul de la Filarmonică? O să spuneţi că acestea sunt salariile în Europa la jucătoare şi că dacă se vrea performanţă jucătoarele trebuie plătite! Dar ce treabă are oraşul, plătitorii de taxe şi impozite cu acest lucru? Ce treabă avem noi toţi cu performanţa sau lipsa de performanţă a unui sportiv. Vâlcenii au nevoie într-adevăr de sport. Dar au nevoie să facă sport nu să se uite cum fac alţii. De ce primăria nu ar renunţa la aceste cheltuieli cu echipa şi în schimb ar oferi subvenţii tuturor râmnicenilor care vor să meargă la o sală de fitness? Sau măcar tinerilor? Nu ar fi mai benefic pentru populaţie?
Ce spune primarul
Matei susţine că vina este a liberalilor şi a lui „neica nimeni” Boban, care vrea locul lui Pleşa. Săptămâna aceasta, Eduard Vârlan, viceprimarul PNL al Râmnicului, a exprimat câteva nemulţumiri în ceea ce priveşte HCM. Este vorba, în primul rând, despre mandatul dat lui Gigi Matei de către Consiliul Municipal şi care ar fi pentru HC Oltenia, nicidecum pentru HCM Rm. Vâlcea. De asemenea, Vârlan acuză că echipa nu are cenzor şi toţi banii clubului ar fi manevraţi de Pleşa. În replică, primarul interimar Matei a spus că HCM are trezorier, acesta este Alexandru Ghibirdic „cel mai bun finanţist de bani publici”. „Fără semnătura lui Ghibirdic, Pleşa nu are acces la niciun leu. Contabil este Daniel Bărbulescu, care a fost şi la Oltchim, un expert. Eu am fost mandatat să reprezint municipiul în asociaţia sportivă, care ulterior şi-a modificat statutul. I s-a modificat numele prin hotărâre judecătorească, dar obiectul a rămas acelaşi.
Ei vor să spună altceva, că statutul n-a trecut prin CL, dar nu e un statut nou. În CL, s-a aprobat asocierea la o structură care avea deja statut”, a replicat edilul PSD. În legătură cu suspiciunile privind cheltuielile, Matei a spus că a cerut un audit care să clarifice totul. „Vă spun eu, pe liberali îi deranjează că i-am dat lui Vasile Cocoş coordonarea, controlul şi monitorizarea activităţii HCM. (…) Legat de cantonamentele la Braşov, la nu ştiu ce pensiune care ar fi administrată de Pleşa. Şi eu cred că, dacă e aşa, nu e bine şi ar trebui să evite astfel de situaţii. Dar poate că, acolo unde face cantonamentele clubului, preţul este avantajos, mai mic decât în alte părţi. Să vedem ce spune auditul! (…) Referitor la salarii nu există jucătoare cu salariu de 14-15 mii de euro, cum a spus domnul Vârlan. Eu ştiu că cel mai mare salariu este de vreo 3.000 de euro (Janina Luca). Poate că toate salariile echipei, lunar, sunt 15-18 mii de euro. E păcat că se aruncă în echipă cu noroi. S-a muncit mult, HCM are un parcurs bun, Râmnicul are cu ce să se mândrească, avem jucătoare bune (Mihaela Senocico, Janina Luca, Andreea Adespi Molnar, Daria Ilina etc.). Avem un antrenor bun, Constantin Ştefan, descoperit de Pleşa. Deci, iată, Pleşa a făcut ceva pentru club. Tot el a venit cu asociaţia şi a reuşit să înscrie echipa direct în Liga Naţională”, a mai declarat Matei. El a avertizat că, în condiţiile în care, luna aceasta, Consiliul Local nu va aprobat rectificarea bugetului HCM, există riscul ca în ianuarie, nefiind plătite 3 luni la rând, jucătoarele să plece şi să se aleagă praful de echipă. „Liberalii fac scandal pentru că doresc să-l pună preşedinte pe Liviu Boban, un neica nimeni care n-are nicio treabă cu sportul. A devenit şi el membru al galeriei… Peneliştii au spus că, dacă demisionează Pleşa, votează suplimentarea de 3,6 miliarde pentru HCM. Iar Boban mi-a spus mie, personal, că vrea postul lui Pleşa. Ce facem, aducem un activist de partid comunist preşedinte la HCM? Ăsta nu ştie nici unde e Federaţia! Dacă nu a reuşit să ajungă viceprimar, visează acum să fie preşedinte la club! Este o inepţie să faci asemenea presiuni, pentru asemenea oameni! Rezultatul auditului va clarifica totul şi va fi pus în practică de îndată! (…) Cultura şi sportul sunt domenii care au nevoie de sprijin. Acest sprijin poate veni din economiile pe care le-am făcut organizând licitaţiile corect, în SEAP. Alţii au dat lucrări prin încredinţări directe, la valori mari. Beneficiarii acelor contracte au aruncat ceva mărunţiş pe la sport şi cultură. Sursa au fost tot banii publici, dar sponsorizarea s-a făcut pe ocolite. Ei bine, eu am mers pe scurtătură şi aşa mi se pare corect”, a concluzionat primarul interimar al Râmnicului.
Care este realitatea
Realitatea este că banul public trebuie menajat. Nu trebuie căutaţi sponsori şi favorizaţi la licitaţii. Dacă managementul Clubului nu poate obţine venituri însemnă că nu este bun. Dacă fetele alea chiar au nevoie de un serviciu să le angajeze cineva la ADP sau Pieţe Prest pe 1000 de lei pe lună. Realitatea care trebuie să o ştie toţi din oraş este următoarea.
Majoritatea jucătoarelor sunt plătite pe PFA. Le-au pus să îşi facă PFA şi să taie chitanţe. Şi acum să vedeţi că o astfel de jucătoare primeşte de la municipalitate mai mulţi bani decât poate câştiga un taximetrist sau un întreprinzător privat lucrativ din oraş. Iar acei întreprinzători trebuie să achite taxe şi impozite plus controversata taxă de cultură sport.
Lunar aceste fete primesc 60 90- 70 de milioane, una primeste 100 de milioane ,alta 140 de miloane şi una chiar 155 de milioane. Preşedintele Clubului este plătit cu un salariu mai mare decât al primarului , 57 de milioane de lei vechi. Organizatorul de competiţii primeşte 22 de milioane lunar. Doar antrenoarea Nicoleta Lazăr are un salariu de bun simţ de 17 milioane. În afară de PFA uri, Clubul , adică municipalitatea ,mai plăteşte salarii imense unor jucătoare străine. Parcă în oraşul ăsta nu s-ar găsi nişte fete care să joace handbal pe salarii de 20 de milioane de bun simţ. Dar Clubul a avut anul ăsta cheltuieli uriaşe şi pe transport, cazare, contonamente, plata abonamentelor de telefonie mobilă. Numai pe comisioanele bancare s-au scurs 70 de milioane de lei vechi. Întreţinerea unor locuinţe, taxe de înscrieri şi transferuri, cheştuieli cu medicamentele, cu masorii, cu medicul, cu primele de asigurare de viaţă, cu servicii poştale, combustibil, cantonamente şi semicantonamente au însemnat alte sute de milioane.
Este o adevărată bătaie de joc în comparaţie cu salariile funcţionarilor din primărie, a salariaţilor ADP, PIEŢE PREST şi ETA. O contabilă sau un inginer din administraţie are un salariu de 4 sau 5 ori mai mic decât al unei handbaliste. Plătită tot din buget.
Nu încercăm să dăm crezare unor zvonuri că anumite persoane ar obţine beneficii indirecte din PFA-urile sportivelor. Nici nu negăm bătălia politică pe postul lui Toma Pleşa. Dar să fim serioşi oricare dintre consilieri ar vrea un salariu de 57 de milioane de lei lunar şi un trai lîngă fete frumoase prin cantonamente.
Nu e prost cine cere este prost cine dă?
Iar cei din presă care plâng soarta echipei de handal sunt şi mai proşti. Bugetul tutur ziarelor locale din Vâlcea este mai mic la un loc decât cel al echipei de handbal. Iar pentru serviciile aduse de presă comunităţii locale primăria ne acordă adevărate firimituri care nu valorează nici măcar cât hârtia consumată de presa locală în sute de ediţii distribuite gratuit prin oraş. Ediţii în care scriem despre şedinţele Consiliului Local, despre toate echipele de sport din oraş, despre şcoli şi licee, şi spitale şi Filarmonică, şi cele două teatre. Toate fiind ale primăriei şi toate spunând că nu au buget de publicitate. Aşa că le facem gratis de cele mai multe ori reclamă. Şi le prezentăm activitatea.
Şi majoritatea dintre ziarişti câştigă anual mai puţin decât câştigă lunar o handbalistă!
Este o adevărată porcărie aşa că municipalitatea ar trebui să reducă anul viitor la maxim sumele alocate. Dacă nu vor să joace pe 20 de miloane pe lună să plece. Să luăm fete de liceu care poate ar vrea să joace pe banii ăştia decât să ajungă şomere într-un oraş lovit de şomaj la maxim. Să fim decenţi şi serioşi. Nu moare nimeni dacă nu avem echipă la urma urmei. Ce a câştigat Oltchim că a avut echipă de handbal? Ştiţi câte se puteau face cu banii îngropaţi anual în marea echipă Oltchim ? Se puteau plăti de exemplu de trei ori datoriile actuale ale populaţiei către CET. Sau se puteau plăti de 9 ori datoriile actuale ale OLTCHIM către CET Govora.
Dacă nu credeţi faceţi calcule. Noi le-am făcut!
Traian GUMINSKI