FOTO: Poștașii vâlceni, în grevă de avertisment

Poștașii vâlceni au întrerupt lucrul în această dimineață de miercuri 20 martie 2024, timp de două ore, în oficiile poştale din județul Vâlcea, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România. Protestul se desfășoară la Oficiul Poștal Central, aflat lângă gara Rm. Vâlcea, unde mai mulți reprezentanţi ai lucrătorilor poştali, s-au adunat să își exprime nemulțumirile, air oficiile poștale sunt închise publicului până la ora 10.

Protestul a fost anunțat de vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu, într-o conferinţă de presă. Acesta a precizat că dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia, va fi declanşată greva generală.

„La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%”, a afirmat marţi liderul sindical, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în cazul în care lucrurile nu vor fi rezolvate, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, va fi declanşată greva propriu-zisă care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română.

Dacă cerințele poștașilor nu vor fii îndeplinite, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit în cazul unei greve generale ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.