Biblioteca din livadă

Cu mult drag pentru cultură, într-un sat din comuna Pietrari, un slujbaş al cărţilor a reuşit să deschidă o bibliotecă în aer liber. Este mai mult vorba despre un parc deschis tuturor celor care vor să citească o carte bună şi să se relaxeze în mijlocul naturii, dar care a deschis sătenilor apetitul pentru lectură în aşa măsură încât aproape că nu e zi în care Biblioteca din Livadă să nu fie plină.
bscap0006_640x359
Iniţiativa deschiderii acestei biblioteci în aer liber, intitulată sugestiv Biblioteca din Livadă, a aparţinut bibliotecarei din comuna Pietrari, Crina Popescu. Aceasta a strâns de la săteni suma necesară pentru amenajarea acestui spaţiu inedit, dar care se bucură de un real succes în rândul locuitorilor. „În comuna noastră cresc frumos 290 de copii şi am considerat că un loc de joacă, de relaxare şi în acelaşi timp de lectură pentru copii, dar şi pentru părinţii şi bunicii lor, este chiar util. Mai ales că suma necesară nu a fost foarte mare, în jur de 4400 de lei cu toate echipamentele ce ne-au fost necesare derulării acestui proiect. Banii au fost din donaţiile făcute de locuitori ai comunei”, spune bibliotecara Crina Popescu.
În ajutor i-au sărit şi profesorii de la şcoala din localitate, care au dorit astfel să demonstreze că, în epoca informaticii, tinerii mai au încă aplecare şi către lectură. „Toată lumea spune că astăzi nu se mai citeşte. Noi am vrut să demonstrăm contrariul şi cred că ne-a reuşit pentru că vin copiii să citească aici. Totul ţine de cum îi atragi, iar ei au fost foarte entuziaşti, foarte deschişi la un astfel de proiect. Ei au fost şi cei care ne-au determinat să facem acest demers şi cei care ne-au sprijinit cel mai mult în realizarea lui”, a precizat Ana-Maria Săndulescu, directorul Şcolii Generale din Pietrari.
bscap0009_640x359
Biblioteca din Livadă a Pietrarilor, singura de gen din ţară

Parcul de la Pietrari, singurul de altfel din localitate, are băncuţe de lemn, locuri de joacă pentru cei mici, dar şi o minicăsuţă unde se găsesc cărţi. Cei care vin în „Biblioteca din Livadă”, de obiciei elevi, pot să ia orice carte pe care să o lectureze în parc. O pot lua şi acasă, cu condiţia de a lăsa alta în loc, însă. „Decât să stau la calculator şi să-mi stric ochii, mai bine vin în parc să citesc o carte. E relaxant. Printre vocile de copii şi ciripitul păsărelelor e chiar plăcut să lecturezi. Pe deasupra, ne mai şi informăm”, spune o elevă pe care o găsim puţin după ora prânzului în Biblioteca din Livadă. „E o idee foarte bună. Eu de obicei vin în week-end, pentru că e mai multă linişte. Citesc orice, de la cărţile mai noi, până la romanele populare şi ceea ce ni se cere la şcoală. Cel mai mult îmi place poezia şi asta caut cel mai mult”, adăugă o altă cititoare. Biblioteca din Livadă este un program desfăşurat în cadrul proiectului naţional „Raftul cu Iniţiativă”. Bibliotecă din Pietrari este singura biblioteca publică locală din România care a participat la acest proiect, alături de alte 15 biblioteci judeţene.

Letiţia Lazăr