Cotescu vrea ordine în achiziţiile publice

România riscă să piardă accesul la fonduri de dezvoltare din partea Uniunii Europene. Contracte în valoare de miliarde de euro vor fi suspendate sau reziliate dacă neregulile din achiziţiile publice vor continua, potrivit unui raport al Curţii Europene de Conturi. România nu îndeplinește condiţiile standard necesare pentru achiziţii publice în domenii precum transporturi şi infrastructura energetică. Dacă standardele UE referitoare la achiziţiile publice nu vor fi îndeplinite până la sfârşitul anului 2016, Comisia Europeană ar trebui să suspende plăţile către statele membre aflate în culpă, până când acestea vor remedia deficienţele, se arată în raport. Incapacitatea statelor respective de a aloca contracte publice mari ar trebui să le împiedice să acceseze unele dintre cele mai generoase fonduri ale UE. Fondurile alocate în cadrul politicii de coeziune reprezintă circa o treime din bugetul comunitar general şi totalizează 367 de miliarde de euro în ciclul bugetar 2014-2020.
Performanţele slabe ale contractelor mari de achiziţii publice reprezintă un semnal de alarmă pentru autorităţile de la Bruxelles, care au lansat anul trecut un program de stimulare în valoare de 315 miliarde de euro, concentrat în mare parte pe proiecte mari de infrastructură. Fondurile pentru investiţiile anunţate în 2014 de preşedintele Comisiei Europene sunt diferite de fondurile de coeziune. Din cele 1.420 de tranzacţii analizate de auditori în cele 28 de state membre, în legătură cu achiziţiile publice, circa 41% conţin erori. Dintre aceste erori, 131 sunt considerate minore, cum ar fi publicarea târzie a contractelor atribuite. Circa 288 sunt semnificative, precum numărul redus al ofertelor în cadrul licitaţiilor. Alte 168 sunt erori majore, cum ar fi atribuirea directă a contractelor, fără licitaţie, sau selectarea în mod ilegal a unei companii.
Comisia Europeană a anunţat că va acorda statelor membre suportul tehnic pentru dezvoltarea unor planuri de acţiune şi evitarea suspendării fondurilor, dar a avertizat că nu se va abţine să recurgă la suspendare, dacă ţintele planurilor de acţiune respective nu vor fi îndeplinite. Auditorii se concentrează pe identificarea erorilor şi nu pe identificarea fraudelor, care sunt în mare parte responsabilitatea statelor membre. Cu toate acestea, raportul notează că statele membre au raportat foarte puţine nereguli considerate fraude.
Având în vedere cele semnalate, vă rog să îmi transmiteți, domnule prim-ministru, dacă legislația cu privire la achizițiile publice va fi modificată conform directivelor europene și în termenul cerut de către Comisia Europeană, astfel încât accesul la fondurile nerambursabile să nu fie îngrădit.
Vă rog să îmi comunicați răspunsul dumneavoastră scris.
Cu deosebită considerație,
Senator PNL de Vâlcea
Marin-Adrănel COTESCU