2019 cu noroc pentru Comuna Costești

La Costești, tânărul primar Toma Peștereanu are obiceiul să vorbească puțin și să facă mult. Și anul 2019 a fost unul excelent pentru localitatea aflată în apropiere de Horezu.

Două lucrări finalizate

Alte două lucrări au fost finalizate în comuna vâlceană Costești. Astfel, s-a terminat asfaltarea drumului ce duce spre Parcul Național Buila Vânturarița. Drumul de acces este unul foarte important, având în vedere afluxul mare de turiști, în special în perioada de vară. De asemenea, s-a finalizat și lucrarea de asfaltare a drumului de acces spre Biserica CIOROBEȘTI! Vă reamintim că investițiile în județul Vâlcea. numai prin PNDL, însumează 7 450 miliarde lei vechi!

Sărbătoare în luna mai

Cea de a 14-a ediţie a manifestării “La obârşie, la izvoare”, de fapt ziua comunei Costeşti, ce a avut loc vineri, 3 mai, poate fi considerată model de bună practică în organizarea serbărilor de acest gen din mediul rural. Primarul Toma Peştereanu, salariaţii primăriei şi Consiliul Local au pus mai puţin accent pe spectacolele de muzică şi pe bâlciul tradiţional cu mici, bere şi vânzări de toate produsele posibile şi au organizat manifestarea implicând localnicii, de la cei mai mici la cei mai în vârstă.
În fond o zi a unei localităţi trebuie trăită de cei legaţi de acele locuri şi care trăiesc acolo. Administraţia locală a beneficiat şi de prezenţa multor consilieri judeţeni şi parlamentari, de la mai multe partide, aflaţi unii în Costeşti din obişnuinţă şi alţii în virtutea campaniei electorale pentru europarlamentare. Au fost omagiaţi aceşti oameni, s-a vorbit mult despre şcoli, despre succesele elevilor de aici, a profesorilor, despre realizările profesionale, despre cum era învăţământul în trecut în Costeşti şi cum este el astăzi. A fost și o frumoasă acţiune de premiere a cuplurilor din Costeşti care au împlinit 50 de ani de căsnicie pentru aceştia a fost organizată o slujbă religioasă la care au fost prezenţi mulţi localnici, familii extinse ale celor mai longevive familii din Costeşti. Au fost implicaţi în ziua comunei şi tinerii ce au împlinit sau împlinesc în acest an 18 ani şi cărora li s-a vorbit despre importanţa de a fi cetăţeni majori ai unei comune istorice. A fost serbată şi cea mai vârstnică persoană din Costeşti, doamna Giubega (Istocescu) Ioana, care a împlinit 100 de ani. Spre seară lumea s-a relaxat urmărind un spectacol folcloric tradiţional.

Proiect pentru introducerea alimentării cu gaze naturale

Primarul Toni Peştereanu anunţă că în Comuna Costeşti proiectul de înfiinţare a reţelei de gaze se va finanţa, iar acest lucru va ridica standardul de viaţă al comunităţii. Localitatea este prinsă în cea de-a doua fază a înfiinţării sistemului în zonă, în primul tronson fiind cuprinse localităţile Frânceşti, Tomşani şi Horezu.

Geoparc imens

Reprezentanții Asociaţiei pentru protecţia mediului din comuna Costeşti, Kogayon, a anunţat că a început demersurile pentru obţinerea statutului de geoparc UNESCO pentru partea din judeţul Vâlcea a zonei cunoscute sub denumirea de “Oltenia de sub munte”. Zona vizată se întinde pe o suprafaţă de câteva zeci de mii de hectare situate pe teritoriul a şase localităţi din Vâlcea, conducerile administrative ale acestor localităţi fiind de acord să sprijine demersurile. “Partea vâlceană a “Olteniei de sub munte” are peste 60.000 de hectare şi este situată pe teritoriul administrativ a şase localităţi, ale căror conduceri ne sprijină demersurile, de la vest la est: Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Olăneşti, cu Parcul Naţional Buila-Vânturariţa în centru. Acest statut ar însemna o mare oportunitate de dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune şi nu aduce restricţii în plus faţă de cele din legislaţia actuală. Demersurile or să dureze cel puţin trei ani şi sperăm să fie finalizate cu succes, cu sprijinul factorilor interesaţi, în beneficiul patrimoniului local, al comunităţilor locale şi al vizitatorilor zonei”, au spus reprezentanţii Kogayon. Reţeaua actuală de geoparcuri UNESCO cuprinde peste 147 de astfel de zone în 41 de state, printre care şi România, cu zona Haţegului. În zona “Oltenia de sub munte” există în prezent două obiective UNESCO – Mânăstirea Hurezi şi ceramica de Horezu.

Elevi la specializare în străinătate

Veste bună pentru elevii și cadrele didactice de la Şcoala Profesională Specială Bistriţa, din comuna Costeşti. Unitatea de învățământ a câștigat concursul lansat pe programul Erasmus+, destinat elevilor cu cerinţe educaţionale speciale! Astfel, 20 de copii de la această școală vor avea parte de patru săptămâni de practică în condiții reale de muncă în Portugalia și Spania. Toate cheltuielile sunt suportate din bani europeni. Cele mai importante obiective ale proiectului sunt scăderea ratei de abandon și integrarea în câmpul muncii a absolvenților. “Este prima dată când un proiect se adresează învățământului special din Vâlcea, este o adevărată premieră. Unitatea de învățământ de la Costești are parte de tot respectul nostru, felicitări pentru întreaga echipă care a contribuit la reușita proiectului”, spune Inspectorul Școlar General, Andra Bică.

Fotbal la nivel înalt

Echipa de fotbal a localității, Minerul Costești, domină cu autoritate primul eșalon al județului, Superliga. Echipa antrenată de Țețe Vlădoi este pe primul loc al clasamentului și în mor normal este viitoarea campioană din Vâlcea. Începând cu sezonul viitor, ortacii au șansa să evolueze un eșalon mai sus, în Liga a III-a dacă va trece cu bine peste barajul de promovare din vara anului viitor.

Gabi Cârjaliu