2018, an bun pentru Olănești

Şi 2018 a fost un an foarte bun pentru Orașul Olănești, sub administrarea lui Sorin Vasilache, omul potrivit la locul potrivit.

Veste bună încă din debutul anului

Încă din luna februarie a acestui an locuitorii stațiunii, dar și turiștii au primit o veste cât se poate de bună. Consiliul Județean Vâlcea a anunțat că va moderniza singura cale de acces spre Schitul Bradu şi 4 localităţi componente ale oraşului Olăneşti: Tisa, Gurguiata, Pietriş şi Comanca. Lucrările de punere în siguranţă a podului care traversează Pârâul Mosoroasa, în zona km 1+950 a DJ 656, în oraşul Olăneşti au fost începute și 14 miliarde lei vechi, fonduri provenite din bugetul judeţului Vâlcea, au fost alocate. Lucrarea o să fie finalizată în prima parte a anului 2019 și podul va avea o parte carosabilă cu lăţimea de 7 metri, care va asigura circulaţia pe două fire, trotuare cu lăţimea de 1,20 metri şi parapeţi de siguranţă.


Pericolul de izolare, trecut cu bine

La începutul verii, Stațiunea Olănești a fost în pericol să rămână izolată din cauza unei alunecări de teren care a afectat grav Drumul Național 64, singura cale de acces spre oraș. În plus, conductele de gaz și apă au fost și ele în periocol dacă nu se intervinea rapid pentru consolidarea terenului. Alunecarea de teren s-a activat la jumătatea lunii martie și a avansat rapid, din cauza precipitațiilor abundente. Sorin vasilache a găsit rapid soluțiile și pericolul a fost înlăturat. Edilul și-a dat seama că un întreg sezon estival fără turiști sau cu turiști nemulțumiți de calea de acces ar fi fost o adevărată catastrofă.


Ziua orașului, organizare impecabilă

Ca de obicei, locuitorii din Olănești, dar și miile de turiști au avut parte de patru zile de sărbătoare în luna iulie. Administrația locală a pregătit un program atractiv pentru a X-a ediție a Zilelor Orașului Băile Olănești. Orașul-stațiune a împlinit 491 de ani de la prima atestare documentară. A fost organizat un program folcloric susţinut de formaţia Rapsodia Vâlceană, Alin Oprea, Mariana Stan și Aurel Moga, iar atmosfera va fi întreținută de Axinte de la Vacanța Mare. Fiecare seară s-a încheiat cu discotecă în aer liber și cu foc de artificii. Andreea Bălan, Marina, Popa Ion, Alin Pavelescu, Alexandra Popescu, Erica Vîlcu, Maria Dragomiroiu, Elena Ghițulete, Plăieșii din Chișinău, Ilie Dură, Daniela Gyorfi, Vasile Moraru și Valentina Fătu, Aida, Alissa Popescu, Livia Floarea și Luca Georgescu au fost doar câțiva dintre artiștii care au susținut spectacole pe scena de la Olănești.

5 milioane de euro atrase printr-un proiect de mare anvergură

Și veștile bune au continuat. Prin Proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii de turism în oraşul Băile-Olăneşti”, operă comună a primăriei din orașul stațiune și a Consiliului Județean Vâlcea se atrag până la 5 milioane de euro, fonduri europene. Ele sunt folosite pentru construirea de piste de biciclete, modernizarea străzilor din staţiune şi a celor două parcuri balneare care au mai rămas nemodernizate. Pe lângă lucrările de infrastructură rutieră, proiectul va mai cuprinde şi modernizarea celor două parcuri: Parâng şi cel din zona clădirii Romtelecom.

Planuri pentru 2019

După un 2018 foarte bun din punct de vedere al administrației locale, Stațiunea Băile Olănești se pregătește pentru noi proiecte ambițioase și în anul viitor. Veste bună este că marele proiect de iluminat stradal o să fie finalizat până la Sărbătorile de Crăciun. În plan este demolarea unei clădiri care se află în incinta Liceului Tehnologic Iustinian Marina, lucrare pentru care s-au obținut toate avizele. Se va amenaja acolo un teren de sport sintetic cu iluminat nocturn. Și pentru Olănești Sat este un proiect pentru construirea unui parc, cu un teren de fotbal, acolo unde este acum o zonă degradată. În 2019, cu fonduri proprii se va face face un teren cu dimensiuni normale pentru organizarea meciurilor în ligile inferioare, un alt teren cu dimensiuni reduse.


Echipa de fotbal, pe primul loc

Și la capitolul sport Băile Olănești stă foarte bine. Echipa locală este pe primul loc al clasamentului în Seria Nord a Ligii a IV-a și este principala favorită la promovare. Formația antrenată de Răcăreanu a acumulat în prima parte a campionatului 33 de puncte, cu șapte mai multe ca următoarea clasată. Interesant este că AS Băile Olănești nu a cunoscut înfrângerea în această ediție de campionat.

Gabi Cârjaliu