Primăria Stoileşti a reuşit să găsească un medic de familie

Presa din Vâlcea a relatat anul trecut, deseori, despre situaţia delicată a mai multor comunităţi din Vâlcea care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, iar în unele cazuri cu lipsa medicilor veterinari.

Unele situaţii au fost discutate şi în cadrul unor şedinţe din Prefectură şi Consiliul Judeţean, dar din păcate cele două instituţii nu pot şi nu au cum să determine un medic de familie să lucreze într-o anumită zonă. Administraţiile locale trebuie să găsească variante prin care să atragă, mai ales medici tineri, să se stabilească în anumite zone rurale. În Vâlcea noile proiecte de construcţii ale unor dispensare au prevăzute, tocmai din aceste considerente, spaţii de cazare pentru personalul medical care va dori să lucreze în noile unităţi. Alte administraţii decontează transportul medicilor navetişti s-au încearcă să găsească alte soluţii legale de stimulare a acestora pentru a lucra în comunele respective.
Forin Ionescu, primarul comunei Stoileşti, ne-a declarat că în sfârşit satul Urşi, satul central al acestei comune mari la care sunt “arondate” alte şase sate mai mici, va avea în curând medic de familie.
“Am găsit o persoană cu experienţă în domeniu care a acceptat, a pregătit deja documentaţia, am ajutat cu tot ce s-a putut, am identificat şi spaţiu de cazare, şi urmează în perioada următoare să semneze contractul cu Casa de Sănătate şi să înceapă activitatea. Noi avem oameni cu probleme de sănătate şi mulţi cetăţeni nu au condiţii sau locuiesc prea departe pentru a se deplasa în oraş sau în alte comune la un control medical sau pentru o reţetă. Sunt sigur că lumea va fi mulţumită, dar trebuie să privim spre viitor să ne preocupăm din timp să identificăm medici de familie care vor dori să lucreze la noi pentru că este posibil, ca nu în mulţi ani medicul să se pensioneze, ca şi alţi medici din Vâlcea. Va fi un fel de concurenţă între localităţi. Poate statul ar trebui să gândească o legislaţie care să încurajeze tinerii specialişti, din diverse domenii, să se stabilească în mediul rural”, ne-a mai declarat edilul din Stoileşti. (T.G.)