Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită duminică, 23 iunie 2024, la Muzeul Satului Vâlcean

Și în acest an ia și sărbătoarea sânzienelor va fi celebrată în cadrul celei de-a VIII-a ediții, duminică, 23 iunie 2024, între orele 10.00-14.00, la Muzeul Satului Vâlcean.

Ziua Universală a Iei este o initiativa a comunitatii @La blouse roumaine, marcată pentru prima oară pe 24 Iunie 2013, data fiind aleasă special pentru a coincide cu sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de vară și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei.
Evenimentul va include expoziții, activități cultural – artistice și ateliere menite să reînvie tradițiile românești, să ofere informații, experiențe și promovare pentru ia românească, pentru Muzeul Satului Vâlcean.

“Vă încurajăm să îmbrăcați în costum tradițional, ie, cămașă tradițională sau o cămășă albă, dacă nu dețineți o piesă vestimentară inspirată din costumul tradițional, pentru a participa la o celebrare a bucuriei, frumosului, artei, obiceiurilor și valorilor identitare românești.
Activitățile, ținutele și atmosfera vor fi surprinse ca în fiecare an în fotografii minunate, evenimentul reunind pasionații de fotografie și profesioniștii în arta fotografică”, spun orgoanizatorii.

Activitățile sunt oferite de partenerii evenimentului, pe baza de voluntariat.
Participarea la eveniment reprezintă acordul implicit pentru publicarea fotografiilor surprinse pe durata evenimentului.

Organizatori:
Uniivers – ii cusute manual
Asociatia Mamici Din Valcea
Muzeul Satului Bujoreni
Foto: Alin Albinaru la Ziua Universala a Iei 2023