ZIUA PORȚILOR DESCHISE la CONACUL OTETELIȘANU din Benești -Bălcești, sâmbătă, 13 aprilie 2024

La peste 200 de ani de la Bătălia de la Benești (1821) în curțile Conacului Oteteliașnu, panduri și arnăuți, flinte, pistoale, iatagane și spiritul lui Tudor Vladimirescu, vor întregi atmosfera unui cadu istoric, sâmbătă 13 aprilie 2024, la Ziua porților deschise, pentru toți cei curioși să vadă o reconstituire a celebrului incident.

“Invitat special este Radu Oltean, care va prezenta și minunata carte ilustrata “Din vremea lui Tudor”, pe care cu siguranță nu vreți s-o ratați.
Așadar, prieteni, vă așteptăm, cu mic cu mare, sâmbătă începând cu ora 12 la o reconstituire istorică! Este un prilej unic pentru o poză cu arnăuții și pandurii lui Tudor Vladimirescu. Mulțumiri prietenilor de la Asociația Historia Renascita, inimoșii beligeranți!”, este mesajul lui Valentin Ionescu, proprietarul conacului și amfitrionul deosebitului eveniment.

“Puține locuri mai păstrează astăzi încărcătura turbulențelor ce au răvășit Țara Românească în 1821. Unul dintre acestea este Conacul Otetelisanu, din Benești, Vâlcea acolo unde sâmbătă, 13 aprilie, Radu Oltean își va prezenta proaspăt ieșita de sub lumina tiparului “𝐃𝐢𝐧 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫”.
Pentru a intra mai lesne în atmosfera epocii, Historia Renascita va fi prezentă la eveniment cu proiectul de reconstituire pe perioada fanariotă.(…)
la începutul lui martie 1821, mai multe familii boierești, printre care cele ale fraților Otetelișanu și a lui Petrache Poenaru se retrăseseră la moșia de la Benești, unde fortificațiile și proviziile le’ar fi permis să reziste pe o perioadă generoasă de timp. Revolta era deja declanșată în acel moment și panica se instaurase în toată Țara Românească. Tocmai de aceea, toți cei aflați la Benești aveau averile strânse în care și trăsuri, fiind pregătiți a lua drumul Sibiului pentru a scăpa de tăvălugul revoltelor. Nu au mai apucat să o facă, pentru că în 1 și 2 martie vor fi atacați și asediați de grupuri răzlețite din avangarda oștirii lui Tudor aflată în deplasare spre București, grupuri de ,,rebeliști”, o amestecătură de arnăuți și panduri ce au picat asupra conacului în trei valuri succesive, sosite separat și fără cunoștință între ele. Sunt aduși în scenă și țărani nervoși, înarmați cu securi pentru spargerea porților și acareturilor. Se lasă cu schimb de focuri, cu morți, cu incendieri, cu beții în urma descoperirii buților cu spirt și vin dosite în pivnițe, cu negocieri eșuate și groaznică jefuire până la pânza saltelelor, a celor baricadați inițial înăuntru. Puțin lipsește ca grupurile celor ce au atacat conacul să se încaiere între ele, chit că în fruntea unuia era chiar unul dintre căpitanii principali ai lui Tudor, Hagi Prodan. Doar sosirea slugerului Tudor, liniștește forțat lucrurile și salvează viețile celor deja jefuiți și aflați la un pas de a intra sub iataganele agresorilor.

Tudor e ferm, le oferă protecție și pază până la mânăstirea Horezu, acolo unde slugerul i’a îndemnat să caute adăpost pe Otetelișeni și ceilalți ce se strânseseră la Benești de teama zaverei.
Imediat după, la lumina nopții, Tudor nu întârzie să ia măsuri drastice pentru pedepsirea atacului asupra conacului, executând pe loc pe doi dintre capii răutăților și care înfăptuiseră cele mai multe rele și punându’i pe restul să jure că vor înceta a mai face acte tâlhărești. Capetele celor doi, trimise a doua zi familiilor zdruncinate de spaima atacului – după ce vor declanșa leșinuri între doamnele curioase – vor sfârși ridicate în lănci pe porțile conacului de la Benești, spre a servi drept pildă altor nărăviți puși pe rele”. este un fragment din Historia Renascita.