VIDEO/FOTO Cristina Nicolescu din Stoeneştii Vâlcii-un destin ţesut cu borangic

Cristina Nicolescu se ambiționează să ducă mai departe tradiția moștenită din generaţie în generație.

tina Niculescu are această afacere de mai bine de 13 ani și de curând a mai făcut o investiție, un magazin de prezentare la Drumul Național care traversează Comuna Stoenești și duce la Horezu. Vâlceanca spune că va continua să ducă mai departe tradiția, chiar dacă simte o concurență puternică din partea producătorilor de serie din străinătate. De asemenea, procurarea materiei prime pentru creșterea viermilor de mătase este o problemă.

“Este greu să duc această tradiție mai departe, dar nu atât încât să nu mergem mai departe. Am avut și momente în care am fost tentată să renunț, dacă mă gândesc mai bine. Am avut și suportul moral. Soțul meu a zis mereu că trebuie să mergem mai departe. Este greu și cu materia primă pentru creșterea viermilor de mătase. Cea mai mare firmă din România are mari probleme. Momentan nu avem o alternativă, dar probabil va trebui să apelăm la firme din străinătate așa cum din păcate facem în multe domenii. Avem parte și de o mare concurență neloială și toată lumea vorbește de chinezi. Între timp au apărut și indienii, și turcii… Ei vor să muncească mai mult ca noi? Oricum nu pot să înțeleg cum pot să scoată produse atât de ieftine, chiar dacă sunt de serie. Din păcate sunt mulți oameni care nu văd diferența între produse, trebuie să le demonstrăm și asta la fața locului. Acum avem și un magazin de prezentare, este mai bine pentru noi, chiar dacă am făcut o nouă investiție, cu bani împrumutați, normal. Eu cred că suntem pe drumul bun. Avem șase angajați, am avut și mai mulți. Din păcate, nu le place munca la majoritatea. Vor locuri de muncă în care să câștige bani mulți în timp scurt. Una peste alta, pentru mine ia are o importanță foarte mare, mai ales că o fac. Cred că nu pot trăi fără ie. M-au moștenit și fetele mele din fericire. Au descoperit că pot face lucruri de care nu știam că le pot face. Tinerii nu sunt atrași de meserie, dar de produse da. Am văzut cununii religioase și civile îmbrăcați în costume populare, ceea ce este foarte bine”, ne-a declarat Cristina Nicolescu, meșter popular Stoenești.

În tot acest timp, în atelierul meșterului popular din Stoenești lucrează doar șase persoane, puțini tineri dorind să învețe o astfel de meserie. Cristina Niculescu este singura din ţară care mai ţese borangic de la viermii de mătase pe care îi creşte în propria casă. Pentru a mai reduce din costuri, aceasta a decis să planteze câteva sute de duzi pe un teren aflat în apropierea gospodăriei.

Gabriel Cîrjaliu