VIDEO Zeci de medici de familie din Vâlcea, împreună pentru reducerea mortalităţii materne

Zeci de medici de familie din tot judetul Vâlcea au participat la o masa rotundă organizată în cadrul proiectului „Mame pentru viață. Viață pentru mame”. Proiectul își propune să dezvolte și să introducă un model integrat de servicii de îngrijire maternală și de planificare familială, care vizează femeile fertile vulnerabile din România rurală.


Reuniunea a constituit practic lansarea și la Vâlcea a unor aplicații prin care tinerele femei și gravidele de la țară sunt informate prin SMS-uri despre despre ce trebuie să facă pentru a avea o sarcină usoară și să prevină decesele la naștere.
“Este un proiect care a evoluat foarte frumos. Suntem azi la Râmnicu Vâlcea pentru o masă rotundă, adresată medicii de familie, în special pe cei din mediul rural. Vrem să lansăm și o platformă de cursuri on-line. A doua aplicație pe care o lansăm se adresează femeilor în grupa 18-40 de ani. Se numește calendarul menstrual și urmărește să găsească perioadele fertile. Vrem să reducem mortalitatea maternă, să le ajutăm pe mămici să planifice. Femeile din mediul rural nu au acces la mijloacele moderne de comunicare și atunci vom apela la sms-alert. Ele sunt anunțate în fiecare lună ce trebuie să facă. I se spune, de exemplu, dragă mămică, ești în luna a patra de sarcină, trebuie să te prezinți la medic pentru un consult”, ne-a declarat doctor Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul proiectului.

Intenția inițiatorilor acestui proiect este aceea de a dezvolta trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme on-line care să vină și în ajutorul mamelor.
“Platforma pentru educație continuă este un instrument absolut necesar educației la distanță a medicilor. Este un parteneriat cu ministerul, într-un proiect finanțat de Guvernul Norvegiei. Ideea este că punem la îndemâna medicilor de familie instrumente moderne pentru a-și aduce la zi cunoștințelor. Asta înseamnă că conținutul acestor cursuri este conform nevoilor, identificate în urma unor cercetări. Medicii au nevoie de instrumente pentru ca să își structureze practica. Medicii mereu trebuie să studieze, ei sunt interesați și medicii de familie cred că au făcut cel mai mare salt în adaptarea la reforma din sistemul sanitar”, spune Cristina Isar, președinta Centrului Național de Studii pentru Medicina de Familie.


Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” este unul realizat de MSD for mothers, World Vision și Colegiul Național de Studii pentru Medicina de Familie. El se desfășoară în trei județe: Vâlcea, Dolj și Vaslui. În Vâlcea, inițiativa se adreseaza unui număr de 5000 de femei din mai multe comunități rurale, implicați fiind și 80 de furnizori de servicii medicale din județ.