VIDEO Sinistrații de la Alunu și-au pierdut răbdarea! Oamenii au venit la Prefectură pentru a afla când își primesc despăgubirile
Sinistrații de la Alunu au ajuns la capătul răbdării. Deși au trecut mai bine de șase luni din momentul în care halda de steril a distrus opt gospodării, banii de despăgubiri nu au ajuns.
Oamenii care stau acum la rude, la Centrul Social din localitate sau în locuințe modulare au venit la Prefectura Vâlcea pentru a cere explicații, dar nu primit nici măcar promisiuni. Sinistrații de la Alunu și-au pierdut răbdarea, dar și speranța. Pentru ei cuvântul “acasă” nu mai există. Au crezut că vor intra în iarnă în noi case pe care le pot cumpăra din banii veniţi de la Guvern. Deși suma totală nu este una impresionantă, 39 de miliarde lei vechi, nu a fost virată și ei se tem că nu vor trece cu bine de sezonul rece.
“Pentru noi nu mai există cuvântul acasă”
Oamenii spun că vor protesta la București și vor intra în greva foamei dacă situața nu se rezolvă în scurt timp. “De ce nu se gândesc domnii guvernanți și la noi. Nu avem unde ne întoarce, nu mai există pentru noi cuvântul acasă. Cât să mai așteptăm să apară și pentru noi cuvântul acasă. Așteptăm copiii și nepoții. Cum să îi spun nepotului, hai la mine la centrul social… Unde să le punem și noi nepoților un cadou sub un brad? Vom merge să protestăm și la Guvern, vom intra și în greva foamei”, spun oamenii. De partea cealaltă, prefectul județului Vâlcea spune că a făcut toate demersurile, dar că dosarul despăgubirilor se mută de la ministere la secretariatul Guvernului.
“Nu pot promite nimic” – Florian Marin
Florian Marin nu știe când vor veni banii și nu a putut să le promită nimic oamenilor veniți de la Alunu: “S-au făcut solicitări către toate instituțiile abilitate ale statului. Am venit la întâlnirea cu dumneavoastră cu dosarul. Ultimul demers este făcut în data de 6 noiembrie când am mers la domnul vice-prim ministru, Paul Stănescu, alături de președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu. Valoarea totală a despăgubirilor este de 39 de miliarde de lei. L-am informat că sinistrații de la Alunu pregătesc proteste la Prefectură, Consiliul Județean și la Guvernul României și l-am rugat să se găsească resursele financiare rezolvării situației, într-un termen rezonabil. Termenul oricum nu mai este rezonabil… Astfel de demersuri am făcut la toate ministerele abilitate și la secretariatul Guvernului. Nu știu unde se află în acest moment dosarul… Eu vă înțeleg, mă gândesc ce înseamnă să stai prin vecini, la un centru social sau în locuințe modulare. Pe de altă parte, din punct de vedere instituțional nu am ce să îmi reproșez. Am făcut toate demersurile și le voi face în continuare. Nu vă pot promite, însă, nimic, nu știu când veți primi acești bani… “.
Cristian Birăruți șochează: “DNA-ul e de vină”
Primarul localității a dat o explicație halucinantă. El spune că guvernanții nu virează banii de frica DNA-ului: “Nu îmi e frică nici de închisoare, de nimic. O să spun lucrurilor pe nume. Le mulțumesc oamenilor de la Prefectură și de la Consiliul Județean pentru implicare. Problema cea mai mare este că cei care sunt vinovați nu plătesc. Nici măcar nu i-au angajat pe acești oameni, să aibă și ei un salariu mai bun. Unii dintre ei nici nu au loc de muncă. Actualului Guvern îi este teamă să facă un pas greșit din cauza DNA-ului. Poate să mă ridice și pe mine, să facă ce vor cu mine. La toți le este teamă să nu fie trași la răspundere, la toți guvernanții. Statul român nu mai conduce, nu mai este statul român. Poporul român trebuie să iasă în stradă să vedem și noi cine conduce, președintele, DNA-ul, cine?”.
Acum mai bine de o jumătate de an, halda de steril de la Alunu a făcut prăpăd și opt familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Au fost distruse de asemenea aproximativ 60 de hectare de pădure și teren agricol, dar și platforma drumului județean 605 C, drum care face legătura cu orașul Berbeşti. Sinistrații locuiesc acum fie la rude, fie la Centrul Social din Alunu, fie în locuințe modulare și singurul ajutor pe care l-au primit a fost o cotă de cărbune.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning