VIDEO Se stinge incendiul de la Măldărești! În această săptămână va începe acoperirea gropii de gunoi cu pământ steril

Prefectul județului Vâlcea, Florian Marin, a convocat luni,9 octombrie 2017, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Principalul punct de pe ordinea de zi a fost situaţia actuală a incendiului declanşat pe amplasamentul depozitului de deşeuri din comuna Măldăreşti. Vestea bună pentru locuitorii Comunei Măldărești, dar și a celor vecine este că în această săptămână vor începe efectiv lucrările de lichidare a incendiului, prin acoperirea gropii de gunoi cu pământ steril.

Lucrările vor fi finanțate prin bani guvernamentali și supravegheate de oficialitățile locale din Măldărești. Autorizațiile au fost deja eliberate. “Eu am o problemă când se spune că imediat nu știu ce se întâmplă. În cazul de la Măldărești imediat era și până să plec în concediu, imediat se spune și acum. Înțeleg că în această săptămână vor începe lucrările de acoperire cu pământ și acoperirea cu pământ”, le-a spus celor prezenți prefectul Florian Marin.


“Am identificat operatorul specializat agentul care trebuie să facă documentele, am prelungit starea de alertă pentru încă 30 de zile. Cu administratorul gropii de gunoi am încheiat un acord de principiu pe 30 de zile, care se poate prelungi. Am contactat inspectorul de stat pentru achitarea taxelor și am publicat în SEAP licitația. În câteva zile se vor prezenta la licitație firmele, sunt cel puțin cinci la număr. Autorizația este gata, am lăsat-o la Consiliul Județean. Vor trebui luate avizele de la Mediu și de unde mai trebuie. Dacă firmele vin repede, se încheie un contract, firmele vin și se apucă de lucrare”, completează Ion Bociog, primarul Comunei Măldărești. “Lucrurile sunt clare. Autorizația este eliberată, nu este nevoie de alte avize, totul se depinde de partea de firmă, nu e nevoie de alte autorizații. Dosarul o să fie pus la punct în perioada următoare. Este o situație de urgență, aceasta este procedura”, a spus și Adrian Mihăilă, administrator public consiliul Județean Vâlcea. Starea de alertă din zonă a fost prelungită pentru încă 30 de zile în timp ce reprezentanții ISU Vâlcea acționează și acum la fața locului pentru eliminarea riscului declanşării altor incendii.
“Așa cum se știe, incendiul a început în luna august a acestui an. În prezent, incendiul nu este lichidat și se intervine pentru limitarea efectelor asupra oamenilor și a mediului înconjurător. Se monitorizează în permanență groapa de gunoi. Este necesară o instalație de eliminare a biogazului. Pe timpul intervenției se folosesc mijloacele de protecție necesare”, a declarat Dan Pascaru, locotenent-colonel, Inspector Șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență – Vâlcea.
Guvernul a alocat, printr-o hotărâre, suma de 1,2 milioane lei bugetului local al comunei Măldărești, județul Vâlcea, pentru continuarea activităților de stingere a incendiului de pe amplasamentul depozitului de deșeuri din localitate. Suma va fi asigurată din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2017. Începând cu 16 iulie, depozitul a fost închis, fără ca administratorul acestuia să-și îndeplinească obligația de a notifica Agenția pentru Protecția Mediului cu privire la încetarea activității. Ulterior, la acest depozit s-au produs mai multe incendii, care au generat fum persistent, care s-a împrăștiat pe o distanță de circa 20 km, afectând populația din localitățile învecinate, se arată în comunicat.

Gabi Cîrjaliu