VIDEO Șapte medalii la europenele de box pentru România! Craioveanul Daniel Dumitru a câștigat aurul

Timp de o săptămână, sala sporturilor Traian din Râmnicu Vâlcea a fost gazda Campionatului Europena de box rezervat cadeților. Delegația României avut o prestație peste așteptări, cucerind șapte medalii, dintre care una de aur și una de argint.


Cea mai așteptată partidă a turneului final a fost cea dintre craioveanul Daniel Dumitru și rusul Valeriy Tadtaev, la categoria 76 de kilograme. Reprezentantul României a boxat inteligent și a reușit să se impună la puncte, cucerind medalia de aur a Campionatului European.
“Nu mai știu a câta victorie pentru mine este cum și nici al câtelea Campionat Mondial sau European. Acest copil are o voință ieșită din comun și un caracter deosebit. Este rodul muncii unei echipe întregi de antrenor. A cântat imnul României pentru întreaga țară”, ne-a declarat Titi Tudor “Prosop”, antrenor România.
“Am muncit foarte mult pentru acest rezultat, voi continua să muncesc. Mi-a fost frică de o decizie contra a arbitrilor, dar am avut încredere. Meciul din finală a fost foarte frumos, am știut că pot să-l câștig”, a spus campionul european, Daniel Dumitru.

Organizatorii consideră că turneul final al Campionatului European de box a fost o reușită și că vor încerca să aducă în România și alte competiții importante. “Toată lumea spune că a fost o competiție reușită, ceea ce mă bucură foarte mult. Locul a fost foarte frumos, gazdele ospitaliere. Suntem la un nivel important dacă luăm și analizăm rezultatele. Am câștigat două medalii de aur la Europenele de la Brăila Under 21, acum la Vâlcea încă una de aur și una de argint. Suntem importanți, se ţine cont de noi și asta ne onorează. Și anul viitor vrem să organizăm alte competiții de nivel european sau mondial. Este important să avem sportivi care să concureze cu succes. Ne dorim măcar o competiție de anvergură, cu sprijinul autorităților locale și centrale. Poate la un moment dat vom organiza și un Campionat Mondial”, ne-a declarat Vasile Cîtea, președinte Federația Română de Box.
“Este o reușită și o premieră pentru orașul nostru. Lotul Național al României și-a îndeplinit obiectivul, șapte medalii dintre care una de aur și una de argint. Bugetul FR Box este acum rezolvat, sau plătit datoriile către buget. Acești copii vor beneficia de condițiile necesare. în ultimii ani am dus lipsă de meciuri și asta se vede la nivel de competiții mari. Ca un exemplu, unii dintre participanții de aici au 40-50 de meciuri și copiii de la noi nu au nici unul. Ei evoluează acum undeva la 70 la sută din potențial. La nivelul tuturor loturilor aceasta a fost principala noastră problemă. Trebuie să avem răbdare și poate în 2, 3 ani vom ajunge unde trebuie și la nivel de seniori”, a completat Marius Băluță, antrenor federal.
În finală la Campionatului European de box a mai luptat și românul Ionuț Potoceanu, acesta fiind învins la puncte de Dmytro Beniukh din Ucraina. În total, România a cucerit la turneul final șapte medalii, una de aur, una de argint și cinci de bronz.


Gabi Cîrjaliu