VIDEO Pericolul nu a trecut la Alunu! Încă două gospodării sunt în pericol să fie demolate controlat

Încă două gospodării sunt în pericol să fie demolate controlat în cazul în care alunecările de teren avansează. Un doilea pinten de blocaj se construiește în prezent.


Imagini apocaliptice în comuna vâlceană Alunu. Pe locul în care erau patru gospodării bine puse la punct, grădini și plantații de arbori, acum este doar un morman de pământ. În total 18 hectare… În acest moment se intervine pentru construirea unui al doilea pinten de blocaj. Primul pinten construit a rezistat cu brio, încă nu are fisuri, doar că pericolul nu a trecut. Masele de pământ au ajuns până la el și există riscul ca alte două gospodării aflate în apropiere să fie demolate în mod controlat pentru a se salva o mare parte din bunuri, așa cum s-a întâmplat cu celelalte patru case. Oamenii au început deja să se pregătească și se așteaptă la ce este mai rău.

“Ne pregătim de placare, ce să facem, vine pământul peste noi. Nu ne-am decis unde să mergem… Anexele le-am demolat deja. Acum se lucrează, ziua mai mult, noaptea mai puțin. Nu cred că ne vom mai întoarce aici vreodată… Poate ne facem și noi ceva în altă parte. Nu știu acum care sunt pierderile. Am pierdut două livezi, acum pierdem și casa. Nu mă așteptam la așa ceva, atât de repede. Prea din scurt a fost totul”, spun oamenii.

“Situația nu este una deloc bună” – Cristian Birăruţi

Primarul localităţii, Cristian Birăruţi, recunoaște că situaţia este departe să fie rezolvată, în condițiile în care alunecările de teren avansează cu un metru pe oră… “Situația actuală nu este una chiar bună. Se lucrează cu aceste utilaje pe care le vedeți. A fost construit un pinten pentru a se stopa această alunecare. Nu a fost nici timpul necesar pentru terminarea lui. A dat un rezultat pe care-l doream, în sensul că apa din izvoare se scurge foarte bine pe drenajul făcut. Alunecarea are loc cu un metru pe oră și nu este timpul necesar să se construiască în întregime și a trecut peste. Pentru ca alunecarea să nu ajungă la drumul județean a trebuit să cărăm pământul într-o parte și în alta, să fie întins. Pericolul cel mai mare este ca alunecarea să nu ajungă la Drumul Național și la cele două case din apropiere. Mai sunt alte două-trei case unde alunecarea a fost în lateral și, să zicem, pericolul nu este unul forte mare. Nu am făcut o estimare a pagubelor, dar s-a distrus mult…. Oamenii din cele două gospodării sunt pregătiți, deja au demolat cotețele, ce au mai avut pe aici. Noi i-am avertizat că trebuie să fie atenți și pregătiți de evacuare. Contează mult și timpul care o să fie. Dacă se opresc ploile, sperăm să se oprească și această alunecare”, spune edilul. În acest timp conducerea EM Alunu refuză să acorde declarații oficiale.

Gabi Cîrjaliu