VIDEO: Cum funcționează noul sistem de plată a biletelor ETA. Orice card este acceptat

Râmnicu Vâlcea devine este primul oraș din Oltenia și al optulea oraş din ţară în care călătoria pe mijloacele de transport în comun se poate plăti şi cu cardul bancar. Sistemul este funcțional încă de astăzi pentru câteva din mijloacele de transport în comun din municipiu, urmând ca într-o săptămână sistemele POS să fie montate pe toate cele 45 de autobuze și microbuze. Noul sistem de plată din mijloacele de transport ale ETA S.A. este extrem de simplu: călătorii trebuie doar să apropie cardul bancar contactless de validatoarele POS din autobuze, după care vor primi imediat înştiinţarea de realizare a tranzacţiei. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată – chitanţă, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Plata se poate face și cu ajutorul telefoanelor mobile, cu ajutorul aplicațiilor instalate. Vâlcenii se bucură că achiziționarea unui bilet de călătorie nu o să mai fie o problemă.

“Așa se va reduce și poluarea”

Cei care au implementat această metodă de plată speră ca oamenii să folosească mai mult transportul în comun astfel urmând să scadă poluarea în municipiu. “Este o nouă modalitate de plată, direct în mijlocul de transport, prin intermediul cardurilor bancare. Sistemele o să fie montate în toate microbuzele și autobuzele. Sperăm astfel ca gradul de atractivitate să fie mai mare, să vină spre mijloacele de transport și cei cărora le era greu să își achiziționeze un bilet de la dispecerate. Crește și gradul de confort și încercăm să scădem dependența de autoturismul propriu, lucru benefic pentru mediu și pentru sănătatea noastră”, spune Andi Davidescu, director ETA.


“Este acceptat orice tip de card”

Vestea bună este că sistemul acceptă orice card folosit în lume și că implementarea lui nu implică niciun cost din partea primăriei Râmnicului.
“Orice tip de card emis oriunde în lume este acceptat. Orice turist poate să folosească săstemul cu un card emis în țara lui. Conceptul a apărut destul de recent. Noi suntem la a opta implementare, luna aceasta dăm drumul și la alte implementări. Este o soluție care nu implică cheltuieli din partea primăriei sau a societății de transport. În orașele unde am implementat acest sistem se folosește cu mult peste așteptări. Din punct de vedere tehnic este ușor, călătorul intră în mijlocul de transport, folosește cardul, aparatele sunt setate pe costul călătoriei. Acum este un cost fix dar se poate aplica șI un preț diferențiat”, a declarat Ciprian Nicolae, reprezentant bancă.
Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată şi are acelaşi tarif, respectiv 2,5 lei, ca şi cel perceput prin alte metode de plată deja existente. Sunt acceptate carduri bancare contactless de la orice bancă emitentă din ţară sau din străinătate, iar tranzacţia se derulează în mediu deplin securizat.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning