VIDEO Cristian Buican, declaraţie politică: “S.O.S – Sistemul sanitar în moarte clinică!”

Deputatul liberal Cristian Buican a susţinut ieri, 7 martie, o declaraţie politică în faţa Parlamentului, în care a atras atenţia asupra situației critice în care se află sistemul de sănătate din România. Numită “S.O.S – Sistemul sanitar în moarte clinică!”, parlamentarul vâlcean atrage atenţia asupra pacienţilor care se plâng de condițiile precare din unitățile spitalicești, de la lipsa consumabilelor din spitale, dar şi de cazuri grave de neglijență sau incompetență.


“Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă atrage atenția asupra situației critice în care se află sistemul de sănătate din România. Dacă acum câțiva ani majoritatea cetățenilor care veneau la audiențe, la cabinetul parlamentar, reclamau probleme din domeniul retrocedărilor sau abuzuri ale instituțiilor publice, acum, majoritatea celor cu care discut în cadrul audiențelor se plâng de condițiile precare din unitățile spitalicești. De la lipsa consumabilelor din spitale, la cazuri grave de neglijență sau incompetență, de la angajări în spitale pe pile și criterii politice și până la accesibilitatea scăzută a pacienților la tratamente, toate acestea sunt constante reclamate de cetățeni în cadrul audiențelor. În urma acestei constatări, am decis să aprofundez științific problemele ridicate și am constatat că suntem PE ULTIMELE LOCURI ÎN EUROPA la aproape toți indicatorii pe baza cărora se calculează anual Indexul European al Consumatorului de Sănătate. Conform acestei publicații, atât în anul 2017, cât și în 2018, România s-a situat pe ultimul loc din 34 de țări din Europa în ceea ce privește sistemul de sănătate. Pentru a înțelege pe deplin gravitatea problemei, gândiți-vă că țări precum Albania, Muntenegru, Bulgaria sau Macedonia oferă pacienților servicii medicale mai bune decât România.
Trebuie să înțelegeți că oamenii care ajung în spitale sau care au rude ce necesită îngrijiri spitalicești s-au săturat de scuze, nu mai suportă să fie umiliți, nu mai acceptă neglijența și nu mai au răbdare. Cetățenii corecți, cu pregătire medicală, s-au săturat să se prezinte în spitale la concursuri la care căștigătorii sunt stabiliți de către conducerea Consiliului Județean și nu de comisia de concurs cum este normal. Personalul medical dedicat și bine pregătit nu mai acceptă să vadă piloși cu ”școala la barieră” care ocupă posturile din spitale fără să știe meserie. Trebuie să stopăm pentru totdeauna aceste fenomene și să readucem încrederea românilor în sistemul de sănătate.
În ciuda faptului că în ultimii ani, toate aceste probleme sunt semnalate constant și de majoritatea mass-mediei naționale, decidenții din fruntea Ministerului Sănătății nu fac altceva decât să cârpească acolo unde arde cel mai tare. Acest mod de management nu va conduce la niciun rezultat. Avem nevoie de o nouă viziune asupra sistemului de sănătate, una corectă și transparentă, orientată spre pacienți și spre prevenție. Soluții există și ne sunt la îndemână. Avem specialiști, trebuie doar să îi ascultăm. Iar noi, Parlamentul, avem obligația de a iniția acest demers de modernizare a sistemului sanitar din România, pentru că reprezentanții Guvernului sunt depășiți de situație.
Stimaţi colegi,
Toate aceste argumente prezentate mă determină să cred că este obligatoriu ca Parlamentul României să ia în discuţie situația sistemului sanitar şi să caute cele mai bune soluţii legislative” – Cristian Buican.

Deputat PNL,