Victimele medicilor cer sprijinul presei vâlcene

Anul trecut, în 21 august, a fost organizat în Râmnicu Vâlcea un miting împotriva malpraxisului. Tânărul Bogdan Neagu a fost organizatorul protestului cu titlul “SPUNE STOP MALPRAXISULUI!”, protest căruia i s-au alăturat mai mulţi vâlceni a căror rude, cunoscuţi sau prieteni au avut de suferit datorită malpraxisului, dar mai ales a sistemului judiciar din România care pare a proteja pe cei vinovaţi.

Bogdan Neagu duce o luptă de 10 ani pentru a dovedi că tatăl său a murit cu zile, ucis de incompetenţa şi indolenţa unor cadre medicale. El a identificat în aceşti ani mai multe familii aflate în situaţii similare.
Acestea cer acum disperate ajutorul presei locale, solicitând mai multor redacţii să asiste la o dezbatere publică pe această temă pe care o vor organiza în curând.
“Au lungit anchetele la maxim, au întârziat trimiterea în judecată a vinovaţiilor pentru ca faptele să se prescrie şi ucigaşii să nu mai poată răspunde penal. Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi, o puteţi face, sunteţi citiţi de mii de oameni, mai ales de clasa politică. Parlamentarii vâlceni ascultă deseori de sugestile presei locale, şi poate convingeţi politicul să schimbe ceva în sistem”, ne spune Bogdan.
Prea mulţi oameni au murit cu zile în spitalele din România, iar, din păcate, unităţile medicale din judeţul Vâlcea nu fac excepţie de la regulă. Au rămas femei fără soţi, copii fără taţi şi părinţi fără copii din cauza unor erori medicale, din cauza unor cadre medicale neimplicate şi nepăsătoare.
Bogdan Neagu a trimis următorul mesaj, impresionant, mai multor jurnalişti din presa locală:
“În mare parte v-am explicat despre ce este vorba. O să fiu foarte scurt. Este vorba despre cazul tatălui meu Neagu Alexandru, nu o să-l detaliez pentru că știu că-l cunoașteți. Mai este vorba despre familia fetiţei de 10 ani decedată în urmă cu 11 luni la spital, Carina. Și nu în ultimul rând, despre Alexandru Părăuşeanu și mama acestuia, Părăuşeanu Laura, care au rămas cu urmări grave de sănătate în urma nașterii lui Alexandru.
Vrem să vă aducem la cunoștință problemele cu care ne confruntăm la parchete, în instanţe, pe la poliţie și instituțiile medico legale. Despre încercarea de mușamalizarea, distrugerea de probe și tergiversarea continuă a cercetărilor cât și ajungerea la prescrierea faptelor și bineînțeles la scăparea de răspundere penală a vinovaţilor. Duc de 10 ani o luptă continuă cu oameni fără scrupule și fără conștiință, și care încalcă legea pentru a apăra niște criminali. Credeți-mă, că eu în loc să asigur viitorul copiilor mei, am cheltuit ca vinovații să nu mai facă și alte victime, dar mafia este mult prea mare și ei dispun de mult mai multe resurse materiale. Pot cumpăra orice și pe oricine. Nu aberez cu absolut nimic, dar eu am pierdut în acești 10 ani în primul rând pe tata, o carieră destul de frumoasă şi o casă în Austria, și peste 35000 euro. Am avut noroc cu familia pentru că a fost alături de mine și nu m-au părăsit, dar au fost episoade când a lipsit foarte puțin să-mi pierd și familia”.
“Eveniment Vâlcean”, împreună cu alte patru publicaţii vâlcene, am confirmat prezenţa la această dezbatere care va avea loc pe 24 februarie la ora 9, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Vâlcea, şi credem că se vor alătura şi alte canale media locale. Vom prezenta documentele pe care aceşti oameni vor să le facă publice şi vom încerca să determinăm parlamentarii să facă demersurile legislative ca faptele de malpraxis să nu fi prescrise. Justiţia trebuie să fie corectă şi independentă, şi aşa cum noi, jurnaliştii, am fost puşi de multe ori să plătim pentru greşelile noastre, este normal să plătească şi acei medici care greşesc profesional, iar anchetatorii trebuie să facă abstracţie de notorietatea unui cadru medical şi faptele bune ale acestuia din viaţă, şi să îl trimită în faţa unei instanţe dacă este vinovat.

Traian GUMINSKI