Vicepreședintele Consiliului Judeţean Adrian Bușu, impresionat de vizita georgienilor la Vâlcea: “Se stabilesc relații importante la nivelul Judeţului Vâlcea!”

Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Adrian Bușu, a rămas impresionat de modul în care s-a desfășurat vizita la Vâlcea a delegației georgiene, în frunte cu ambasadorul Georgiei la București.

“Este o continuare a unui eveniment început acum 300 de ani, atunci când domnitorul Constantin Brâncoveanu a trimis în Georgia meșteri tipografi care i-au ajutat pe georgieni să își tipărească lucrări în limba maternă. Cred că viitorul regional al României este orientarea spre țări care ca și mărime sau ca și potențial economic și uman se apropie de țara noastră. Georgia este una dintre țările cu care România ar trebui să strângă relațiile în spațiul Mării Negre. Profităm de faptul că ambasadorul Georgiei are o mare experiență și o mare deschidere. Și la prima vizită și la cea de acum am constatat o deschidere totală către o colaborare cu autoritățile județene. De fapt, încă de la prima vizită domnia sa a sprijinit ideea că relațiile dintre state se discută între guverne sau președinți de state, dar se consolidează la nivelul autorităților locale. Pot să vă spun că am rămas impresionat de faptul că oaspeții georgieni au căutat urme ale trecerii martirului Antin Ivireanul, georgian de origine. Rar mi-a fost dat să văd un popor care să își slăvească înaintașii așa cum au făcut georgienii cu Antim Ivireanul. Faptul că el martirul este protectorul orașului a avut o greutate în plus. Sper ca cei care vor conduce județul în anii viitori să dezvolte această relație pe care am stabilit-o cu Ambasada Georgiei și cu reprezentanții activității culturale din capitala Tbilisi”, ne-a precizat vicele Buşu.

Georgienii manifestă interes pentru o colaborare în domeniul turistic între Georgia și Județul Vâlcea

De asemenea, Adrian Buşu afirmă că există și un proiect important, astfel că Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul să deschidă în cadrul bibliotecii din Tbilisi o sală, proiect care a fost deja perfectat. “Biblioteca noastră o să facă o donație importantă de carte care va da o greutate în plus oportunității oferite de Ambasada Georgiei. În această vară o delegație a Bibliotecii Antim Ivireanu va face o deplasare la Tbilisi. O altă conotație importantă a vizitei este deschiderea pe care georgienii o manifestă pentru o colaborare în domeniul turistic între Georgia și Județul Vâlcea. Facem mereu trimitere nu la România în integralitatea ei. Ca reprezentanți ai administrației locale, însă, am făcut pași importanți și pentru acest tip de colaborare. Le-am prezentat potențialul turistic al județului, considerat cel mai frumos județ din țară, nu doar de către vâlceni, ci și de alți conaționali. Mănăstirile, podgoriile de la Drăgășani, ceramica de la Horezu, Lungești sau Vlădești au constituit repere foarte importante pentru oaspeții georgieni care ne-au promis că o să revină pentru a vizita județul. De altfel, eu am avut plăcerea să fiu ghidul delegației georgiene la Mănăstirile Govora și Hurezi. Le-am spus care este istoricul lor, Mănăstirea Hurezi fiind și în patrimoniul UNESCO. Am vorbit despre Mănăstirea Govora acolo unde Antim Ivireanul a tipărit prima carte în limba română cu simboluri chirilice. A fost și un moment deosebit de interesant când au descoperit pe pereții interiori ai bisericii pictura Sfântului Antim Ivireanu. Credeți-mă că nu s-au clintit de acolo cel puțin un sfert de oră. Au fotografiat, au cerut detalii despre pictură. Sunt atașați de ideea națională, nu fac un naționalism de paradă, au un naționalism în limitele decenței, dar extrem de consistent. Și-au exprimat regretul că nu au putut să vadă și Mănăstirea Bistrița despre care le-am povestit și care are un specific aparte în Oltenia. Domnul ambasador a promis că o să vină și într-o vizită privată și o să viziteze și alte locuri frumoase din Vâlcea. O astfel de colaborare în domeniul turismului nu este imposibilă, trebuie ținut cont că între București și Tbilisi este o linie aeriană stabilită de către Tarom. Altfel, am făcut demersurile necesare pentru ca la Vâlcea să vină în vizită și noul ambasador al statului Israel și sper ca la finalul lunii august corpul diplomatic acreditat la București să vină la noi pentru o vizită de documentare de o zi. Vreau să își mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului pentru sprijinul constant acordat pentru reușita vizitei delegației din Georgia şi cred că să pe viitor implicarea înaltpreasfinţiei sale în proiectele de stabilire de relaţii cu reprezentanţii diplomatici vor fi binevenite”, a mai adăugat Adrian Buşu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.