Vicele CJ Adrian Bușu se implică în problema de la Cula Greceanu: “Vom redeschide muzeul după aprobarea bugetului!” Proprietarii culei de la Măldărești au somat Consiliul Județean Vâlcea să pună lacătul pe uși

Turiștii care și-ar dori să descopere trecutul județului Vâlcea prin intermediul Culei Greceanu de la Măldăreşti trebuie să știe că până în primăvară nu au nicio șansă. Obiectivul turistic este închis din lipsa plății chiriei moștenitorilor de către Consiliul Județean Vâlcea. Complexul muzeistic de la Măldărești cuprinde Cula Greceanu și Cula Duca.


Cea de-a doua a fost donată statului român de către proprietari în timp ce Cula Greceanu a fost restituită urmașilor familiei Greceanu. Nu a-a ajuns la un acord în ceea ce privește cumpărarea culei de către Consiliul Județean Vâlcea, dar s-a stabilit o chirie lunară de 5000 lei pentru folosirea clădirii ca și muzeu. Dreptul de preemțiune în ceea ce privește achiziționarea imobilului l-a avut Ministerul Culturii, dar acesta nu a fost folosit. Între timp, proprietarii au anunțat că scos cula la vânzare și au somat Consiliul Județean să nu o mai folosească în scop turistic.


“Vom rezolva problema”

Consiliul Județean este dator proprietarilor rate de chirie de anul trecut care vor fi plătite după aprobarea bugetului. Se preconizează că în martie cula se va redeschide pentru turiști, în condițiile în care au fost oprite și procedurile de vânzare, după o discuție cu proprietarii.


Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Adrian Bușu, este convins că problema se va rezolva: “Complexul muzeal de la Măldărești conține două cule, Greceanu și Duca. Cea de-a doua a fost donată statului român, în timp ce prima a fost restituită urmașilor proprietarilor. Din momentul restituirii, reprezentanții Consiliului Județean Vâlcea au negociat cu noii proprietari achitarea unei chirii lunare în cuantum de 5000 lei pentru a păstra cula integrată în complexul muzeal. A fost și o tentativă de cumpărare a culei, s-au alocat 10 miliarde lei vechi, dar prețul a fost considerat mic de către urmașii familiei Greceanu. Cula nu a putut să fie cumpărată. Cel care putea să cumpere cula, cu drept de preemțiune era Ministerul Culturii și Identității Naționale. Proprietarii au somat ministerul, anul trecut, anunțând intenția de vânzare a culei. S-a întârziat cu răspunsul, din păcate. Ne-a pus și pe noi în dificultate, speram ca ministerul să o achiziționeze și să ne-a dea în administrare. Nu am mai avut sursele necesare de a plăti chiria. Mai mult, au apărut și alte persoane care pretind că sunt moștenitori și s-a iscat un litigiu juridic. Este o procedură în derulare la Tribunalul Vâlcea. Am fost și somați să nu mai folosim cula. Am discutat cu domnul președinte Rădulescu și avem prevăzute în buget sumele necesare pentru chirie, dar ne păstrăm și intenția de a o cumpăra. Suma de vânzare este undeva la 400-500 mii de euro. Să disponibilizăm această sumă pentru cumpărare este destul de greu, sperăm că o să fim ajutați de Ministerul Culturii, mai ales că este o culă valoroasă din punct de vedere istoric. Noi vom accesa un proiect european de 5 milioane de euro pentru reabilitarea Culei Duca și a Casei Memoriale Duca. Dacă aveam în posesie și Cula Greceanu cel mai probabil și ea trecea printr-un proces asemănător. Noi am luat legătura cu proprietarii și ne-au înțeles, vor opri procedurile de vânzare și după aprobarea bugetului noi vom achita ratele restante. Se va întâmpla undeva la începutul lunii martie. Mă repet, însă, vom aștepta și terminarea acelui litigiu”.
Cula Greceanu este cea mai veche culă din România și a fost construită pe vremea lui Mihai Vitează. În ultimii 50 de ani a funcționat ca muzeu. Aici s-au filmat mai multe pelicule celebre, printre care Jancu Jianu, Drumul Oaselor, Trandafirul Galben și Aferim.

Gabi Cârjaliu