Veste bună! Râmnicu Vâlcea pe locul patru la calitatea aerului
Locuitorii orașului Râmnicu Vâlcea, respiră printre cel mai curat aer din țară, potrivit unui studiu realizat de un site de imobiliare care situează capitala județului Vâlcea pe locul patru în țară la calitatea aerului.
Așezat la poalele Dealului Capela, orașul Râmnicu Vâlcea ar putea părea la prima vedere una dintre zonele cele mai ozonate din țară așa ca mulți dintre locuitorii orașului sunt convinși că respiră aer curat. Sunt de părere că pădurea din imediata vecinătate acţionează ca o barieră în calea poluării. Sunt și păreri contrare însă, mai ales că, la doar câțiva kilometri se află platforma chimică. Autoritățile locale sunt încântate de această clasificare mai ales că, spun ele, în ultimii ani s-au făcut pași importanți în reducerea poluării și creșterea calității aerului pe care îl respiră vâlcenii.
“Am aflat și eu de acest studiu și normal că ne bucură că suntem pe acest loc. În anul 2011 sau 2012 am fost prezent alături de primarul de atunci la Bruxelles, acolo unde am semnat pactul primarilor și ne-am asumat ca până în 2020 Râmnicu Vâlcea să își îmbunătățească calitatea aerului respirat de cetățeni, prin reducerea emisiilor de carbon. Între timp parcul ETA s-a îmbunătățit. Acum suntem într-un program european de achiziționare a unor autobuze care merg doar cu gaz natural care poluează foarte puțin și reduc poluarea cu 80 la sută. Neam gândit și la cele electrice dar ne-am informat și există riscul ca acumulatorii să se strice repede și înlocuirea lor este costisitoare. În plus, am demarat amenajarea unor parcuri, ați văzut, cel de la Episcopie este aproape gata, în curând vom începe și la cel de la Liceul Forestier. Ne dorim să ajungem pe primul loc în țară la calitatea aerului dacă se va putea”, ne-a declarat Eusebiu Vețeleanu, viceprimar Râmnicu Vâlcea.
“Suntem pe un loc foarte bun, locul 4. Studiile sunt făcute de anumite firme, probabil s-au informat și din rapoartele făcute de noi. Există o rețea națională de monitorizare a calității aerului. Așa se și numește. Județul Vâlcea are două stații de monitorizare a aerului, VL 1 și VL 2. Prima este amplasată în mediul urban, în curtea Grădinii Zoologice, cea de-a doua pe domeniul Oltchimului, în spațiul industrial. În fiecare zi se emite un buletin de calitate a aerului, noi îl tipărim și îl publicăm pe site. Indicii sunt notați cu calificative, de la excelent până la rău și foarte rău. Acum de exemplu indicele este bun pentru ambele stații. Există și depășiri de valori, de patru ani nu am avut un calificativ de rău. În mare parte schimbările când sunt activități de construcții din oraș sau prin arderea combustibililor de pe Platforma Chimică. Să avem un calificativ de foarte bun ar însemna ca noi toți să mergem unde avem treabă cu bicicletele, pe jos sau doar cu mijloacele de transport în comun. An de an trebuie să ne adaptăm la legislația Uniunii Europene”, completează Alin Voicescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea.
Studiul respectiv a fost realizat de un site de imobiliare în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research şi se bazează pe o analiză a percepției pe care cetățenii o au asupra calității aerului din orașele şi cartierele în care locuiesc.
Gabi Cîrjaliu