Vânătoare de comori arhitecturale în Govora

Sâmbătă, 8 august localnicii sau cei care vizitează Govora sunt invitați să participe la o Vânătoare de comori arhitecturale, eveniment care face parte din Zilele Arhitecturii Balneare la Băile Govora organizat de Asociația Arche și Studio Govora. Va fi prima Vânătoare de comori arhitecturale care va avea loc într-un oraș cu o populație sub 5000 de locuitori (sub 2500, de fapt) și se va desfășura pe o suprafață de 85% din localitate.

“Am ales să ne alăturăm inițiativei de promovare și de punere în siguranță a Vilei Ivanovici din Băile Govora deoarece ne interesează prezentul și viitorul patrimoniului construit.
Vânătoarea de comori arhitecturale a început că o acțiune ludică și inedită de observare a clădirilor, a elementelor care le diferențiază de altele sau care iți indică că fac parte din familia unui anumit stil.

Stațiunea balneară Băile Govora, concepută la începutul secolului 20 că un “oraș grădină”, este o oază de clădiri și vile cu o mare valoare arhitecturală. Atât de mare încât, dacă ar fi reabilitate și puse în valoare, Băile Govora ar redeveni una o stațiune europeană de top.
Scopul nostru, prin organizarea acestei Vânători de comori arhitecturale, este să le oferim participanților un pretext de a de a descoperi, singuri, și de a se apropia de arhitectura locală.” ne-a spus Ioana Pătrășcoiu, mintea creativă din spatele Vânătorilor.

Participanții la jocul urban tip competiție vor căuta, descoperi, redescoperi, admira, fotografia micile și marile comori arhitecturale din Govora. Jocul urban preferat de peste 2000 de persoane se desfășoară într-un timp delimitat în care participanții trebuie să găsească cât mai multe indici. Comorile pe care le vânează sunt mici detalii arhitecturale care vorbesc de alte vremuri, altă estetică și dau farmec unei case, unui cartier, orașului. Practic, vânătorii caută uși, portaluri, ferestre, bovindouri, ancadramente, decorațiuni și multe altele.

Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate și se pot rezerva completând formularul: https://forms.gle/Z5pJcBDVvjFYeBcJ9. Cu o zi înainte de eveniment participantul primește mailul cu locul de întâlnire.
Donațiile sunt încurajate și binevenite, și pot începe de la 10 lei pe https://govora.studio/#sustine – banii sunt destinați reabilitării Vilei Ivanovici din Govora, monument istoric (încă) nerestaurat, derulat de Studiogovora.

Despre Vânătoarea de comori arhitecturale
Organizată de peste 8 ani, vanătoarea arhitecturală este un joc de echipă prin care participanții devin turiști în orașul lor, se familiarizează cu arhitectura lui (patrimoniul construit) și învață într-un mod distractiv să-l privească altfel. Cu câteva mii de participanți din București, dar și din Câmpulung Muscel, Constanța, Sinaia, Brăila, Arad sau Sibiu, acest concept de evenimente propune redescoperirea arhitecturii și a patrimoniului într-un mod relaxat, pentru a înțelege mai bine orașul, istoria, cultura.

Persoană de contact:
Ioana Pătrășcoiu / ioana@vanatoarea-arhitecturala.ro
Website: http://www.vanatoarea-arhitecturala.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/VanatoareaArhitecturala/
Instagram: https://www.instagram.com/vanatoareaarhitecturala/

“Vânătoarea de comori arhitecturale este un eveniment ce are loc în cadrul proiectului cultural Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, derulat de Asociația ARCHÉ și Studio Govora și finanțat de Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul Arhitecturii, și AFCN. Proiectul este derulat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Orașului Băile Govora și SC. Băile Govora SA.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele chestionarului și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”