Valentin Naumescu își lansează cartea la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea

Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Editura Humaniast și Librăria Humanitas Râmnicu Vâlcea vă invită joi, 12 septembrie, de la ora 18.00, la Sala de Conferințe a bibliotecii, la lansarea volumului „Politica Marilor Puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” de Valentin Naumescu. Vor vorbi, alături de autor: Florin Epure, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, Adrian Bușu, vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea.

Moderator: conf. univ. dr. Remus Grigorescu, managerul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea. Lansarea va urmată de o sesiune de autografe. „Europa Centrală și de Est a fost în întreaga ei istorie un spațiu al periferiilor de tot felul, o margine a imperiilor, un front, un avanpost, un pivot geostrategic, un flanc al alianțelor, un perimetru contradictoriu al toleranței multiculturale și totodată al faliilor ireconciliabile, un câmp de luptă, un coridor de tranziție, o zonă-tampon, o vecinătate sau o extensie, un teritoriu al întrepătrunderilor și influențelor suprapuse. Multă vreme situată la intersecția imperiilor austriac, țarist și otoman, iar mai târziu în spațiul concurențial de interese al celui de-al Treilea Reich și al Uniunii Sovietice, prinsă apoi în aranjamentele cinice ale ordinii mondiale postbelice și ale Războiului Rece, Europa Centrală și de Est și-a profilat cu greu identitatea proprie, suveranitatea și parcursul de dezvoltare, marcând de-a lungul timpului fie limita interioară a Occidentului, fie granița vestică a Orientului. Cel puțin în ultimii 150 de ani, geometria variabilă și întrepătrunderea influențelor au fost principalele caracteristici istorice, geopolitice și culturale ale acestei fascinante zone de periferie, cuprinsă între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.
Paradigma competiției Marilor Puteri pentru influență strategică, în multiplele sale forme posibile (politică, normativă, economică, militară, informaţională, culturală), inspiră şi ghidează demersul din această carte.“, spune Valentin Naumescu. VALENTIN NAUMESCU este conferenţiar doctor abilitat la Departamentul relaţii internaţionale al Facultăţii de Studii Europene de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A fondat în 2013 şi coordonează Grupul de Reflecţie Citadel, think tank de politică internaţională în cadrul universităţii. Este expert independent al Comisiei Europene în relaţii internaţionale. A fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe (2005–2007), consilier diplomatic în Centrala MAE (2007–2008) şi consul general al României la Toronto (2008–2012). Printre cele mai recente cărţi ale sale se numără România, Marile Puteri şi ordinea europeană: 1918–2018 (coord.; 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în era Trump (coord.; 2017), Marile schimbări: Crize şi perspective în politica internaţională (2015), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (2014) şi The European Union’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives (coeditată împreună cu Dan Dungaciu; 2015). De asemenea, coordonează volumul The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO, în pregătire la Cambridge Scholars Publishing, în Marea Britanie.