Vâlcenii din Guvernul Cioloş

Joi, 12 noiembrie, „Eveniment Vâlcean” a fost prima publicaţie din ţară care a anunţat numele sigur al unui ministru din viitorul cabinet Dacian Cioloş.

Sursele noastre ne informaseră şi despre numirea celui de al doilea vâlcean, Lazăr Comănescu, în Guvern, dar ştiam că preşedintele ţării nu doreşte să renunţe la consilierul său aşa că ne-am abţinut să anunţăm şi nominalizarea sa. Publicam atunci următorul text :
„…Conform unor surse foarte sigure, Cioloş l-ar dori în cabinetul său, pe post de ministru al Agriculturii, pe marele specialist vâlcean, cu experienţă în domeniu, fiu al comunei Vaideeni pe care o vizitează anual, Achim Irimescu.
Achim Irimescu este fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii până la 1 februarie anul trecut. Din 1 februarie 2014 Irimescu şi-a reluat activitatea la Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, post pe care îl ocupa înainte de luna mai 2012. Demnitarul a coordonat cele două agenţii de plăţi care gestionează fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Autoritatea de Management şi relaţia cu direcţiile tehnice din cadrul Comisiei Europene.
Doctor în economie agrară, Irimescu a fost, din 1998, şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uninea Europeană. Vâlceanul Achim Irimescu este doctor în economia agrară (ASE) şi s-a ocupat în ultimii 14 ani de probleme de agricultură la reprezentanţa României la UE în Bruxelles, iar anterior a lucrat tot în Ministerul Agriculturii.
Cunoscut ca un specialist redutabil, fără simpatii politice, Irimescu ar fi poate o soluţie excelentă pentru un portofoliu deloc uşor şi în care cu greu te poţi remarca într-un madat de doar un an…”.
Suntem bucuroşi că am avut dreptate şi suntem mândri că doi vâlceni (ambii din comuna Vaideeni) vor face parte din acest cabinet care are o sarcină deloc uşoară. Le dorim multă baftă şi succes în activitate, succes de care depinde nu numai bunăstarea acestui judeţ, ci soarta multor români.

Lazar Comanescu
Lazăr Comănescu – Ministrul Afacerilor Externe

S-a născut pe 4 iunie 1949, în Urşani – Horezu. A absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1972) şi “Cursul de civilizaţie şi limba franceză contemporană” de la Paris – Sorbonne (1973). A obţinut în anul 1982 titlul de Doctor în relaţii economice internaţionale la ASE Bucureşti.
După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca diplomat la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe (1972-1982). După doctorat, a lucrat ca lector universitar la Catedra de relaţii economice internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1982-1990). După 1989, Comănescu revine în cadrul Ministerului Afacerilor Externe îndeplinind funcţiile de consilier şi ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles (1990-1994), director al Direcţiei Uniunea Europeană (1994-1995), Director general, consilier al ministrului afacerilor externe, director de cabinet (1995). În 1995, hurezeanul este numit în funcţia de Secretar de Stat în MAE (1995-1998), în aceeaşi perioadă fiind şi profesor asociat la Academia de Studii Economice. Din 1998, reprezintă diplomatic România la UE, timp de zece ani, în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE (1998-2001), Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (2001-2007) şi Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (2007-2008). A mai deţinut funcţia de Ministru de externe în 2008, pe finalul de mandat al cabinetului Tăriceanu
În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional “Serviciul credincios” în grad de mare ofiţer.

achim-irimescu
Achim Irimescu – Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Născut în 24 aprilie 1958, vâlceanul are o vastă experienţă profesională în domeniu. În perioada decembrie 1998 – mai 2012 a îndeplinit succesiv calităţile de membru al reprezentanţei Permanente a României la UE, Bruxelles, Ministru-consilier, Şef secţie agricultură, Reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. Anterior, Irimescu a fost, începând din august 1990, şef serviciu şi consilier superior în MADR.
În 1977, Achim Irimescu a absolvit Liceului Horezu, iar în perioada 1978 – 1983 a urmat cursurile Universităţii Politehnice Bucureşti – Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini. Între 1986 s-a înscris şi a absolvit (în 1990) cursurile Institutului de cercetări ştiinţifice şi inginerie tehnologică pentru maşini şi utilaje agricole Este Doctor în economia agrară, Academia de Ştiinţe Economice, Bucureşti.
În perioada August 1983 – Decembrie 1985 a lucrat la Întreprinderea de Utilaj Chimic şi Forjă (IUCF) Râmnicu Vâlcea (Sector Producţie industrială)
Potrivit propriului CV, vâlceanul a urmat numeroase cursuri de specializare, în ţară şi străinătate şi a fost invitat ca vorbitor la nenumărate conferinţe la Londra, Paris, Bruxelles, Bucureşti, Maastricht etc… Este decorat cu Ordinul Naţional “Meritul Agricol” în grad de ofiţer şi Ordinul Naţional “Meritul Diplomatic” în grad de ofiţer, decernate pentru merite în negocierile de aderare ale României la UE.