Vâlceni! Ascultaţi-l pe Trump!

Nu am fost şi nici nu sunt un fan al preşedintelui american, iar dacă aveam drept de vot în SUA sigur nu aş fi votat un om susţinut de ruşi, un om cu vederi rasiste pronunţate şi cu o ură accentuată faţă de presă.

Dar în discursul său de la investire Trump a făcut nişte afirmaţii care trebuie luate de exemplu de români cât mai repede şi mi-ar face plăcere ca vâlcenii să fie primii. Trump spune că americanii trebuie să angajeze americani şi să cumpere produse de la americani şi produse de americani. La noi nu e cazul cu angajările, nu deocamdată căci e posibil ca în curând patronii români să aleagă forţă de muncă asiatică.
Dar la cumpărături putem face şi noi un exerciţiu de patriotism. Să nu mai cumpărăm în primul rând de la KFC şi de la MC Donalds. Avem câteva fast fooduri româneşti foarte bune în oraş. Putem renunţa la toxicele Pepsi şi Coca Cola şi să bem sucuri naturale produse de Annabella şi de alţi producători locali. Putem face cumpărături doar de la alimentări aparţinând vâlcenilor. Firme din Vâlcea produc apă îmbuteliată, hârtie igenică, brânză şi lapte, salamuri şi alte mezeluri, conserve, murături, legume , bulion, pâine, făină. Să luăm aceste produse de la ai noştri. Să cumpărăm pe cât se poate numai de la vâlceni şi de la producătorii noştri individuali. Să frecventăm restaurantele vâlcenilor, să folosim cât mai puţine produse importate. Să facem în aşa fel încât banii noştri să rămână în Vâlcea şi să dezvolte firmele noastre. Să folosim taxiuri care au maşini produse în România, să cumpărăm haine, jucări, dulciuri produse la noi în ţară. Să ne protejăm după modelul american. Să luăm credite de la români. Mai bine devenim membrii unor CAR-uri vâlcene decât să luăm bani cu împrumut de la cămătarii gen Provident.
Dacă vom face zi de zi ceea ce trebuie să facem în Vâlcea se vor dezvolta şi alte firme locale şi treptat vom putea scote unele multinaţionale din ţară, să le lăsăm fără obiectul muncii aşa cum şi ele au dus la falimentul şi distrugerea a sute de firme locale.

Traian Guminski