Vâlceanca Bianca Băluță, prima la Școala Militară a Forțelor Navale
Vâlceanca Bianca Teodora Băluță, din comuna Roșiile, este remarcată de Școala Militară a Forțelor Navale din Constanța care i-a dedicat un amplu material pe pagina de facebook a instituției. Bianca are 20 de ani și a absolvit Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, la profilul uman. Acest fapt nu a împiedicat-o să susțină, în 2022, examenul de admitere la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale la disciplinele matematică și limba engleză, iar la finalul semestrului I să se remarce cu cea mai mare medie din anul ei de studiu, 9,26.
Bianca a optat pentru specialitatea Comunicații navale și observare semnalizare, iar când este întrebată de ce a ales învățământul militar de marină dintre toate armele, un zâmbet îi luminează fața. „M-a atras marea și uniforma, îmi place deosebit de mult uniforma, pentru că este cea mai deosebită”, afirmă Bianca. Dar tânăra mai are un secret. A venit la Constanța și pentru a-l urma pe iubitul ei, viitor ofițer de marină, student în anul IV la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. „De la el am aflat tot ce m-a interesat despre Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și despre Academia Navală. Eram mereu la curent cu stilul lui de viață ca student militar, iar ceea ce povestea m-a entuziasmat atât de tare, încât am spus că vreau și eu să urmez o carieră în domeniul naval”.
Prietenii rămași acasă, la Vâlcea, o privesc cu multă admirație pe Bianca. „Bineînțeles că mă întreabă cum e în școală, eu le povestesc despre programul pe care îl avem aici și nu le vine să creadă că toate aceste lucruri: trezitul de dimineață, înviorarea, instrucția, programul pus la punct în detaliu chiar se întâmplă și nu le vine să creadă că mi se întâmplă mie. Acum că au aflat că anul acesta a fost eliminat examenul de admitere mă întreabă cum pot ajunge și ei aici”, povestește Bianca, păstrându-și zâmbetul pe buze și încântarea în glasul peltic.
Acomodarea de la viața civilă la regimul strict pe care îl prevede învățământul militar de marină a fost mai ușoară decât se aștepta. „Mă așteptam să fie mai greu, mai ales că eram atât de departe de familie, distanța dintre Vâlcea și Constanța este totuși considerabilă, dar m-am acomodat repede. Mi-am făcut griji și despre cum avea să fie să împart același dormitor cu mai multe fete, credeam că vor apărea certuri, intrigi, dar nu a fost deloc așa, ne înțelegem foarte bine între noi, iar locuitul la comun ne apropie”, mai mărturisește eleva.
În ceea ce privește materiile studiate, recunoaște că nu se aștepta ca accentul pus pe materiile de profil real să fie atât de puternic, însă apreciază foarte mult implicarea profesorilor și crede că ingredientul care a propulsat-o pe primul loc în clasamentul mediilor anului I, cu 9,96, este concentrarea de la cursuri. „Cu puțină concentrare n-ai cum să nu înțelegi ce predau profesorii. Mie îmi place foarte și că, la orele de studiu, ne ajutăm între noi și fete și băieți”, a mai punctat Bianca.
După absolvire, eleva spune cu toată tăria în glas că vrea să rămână să profeseze în Constanța și adaugă faptul că îi sfătuiește pe toți cei care aspiră la o carieră militară să își încerce norocul, în special anul acesta când, pentru a fi admiși la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este nevoie doar să promoveze probele de selecție și să obțină diploma de bacalaureat.