Deputatul Eugen Neaţă are o nouă iniţiativă legislativă importantă

“În urmă cu aproape trei ani, am depus în Parlamentul României o inițiativă legislativă care dă o nouă șansă practicării pisciculturii în lacurile de acumulare care sunt sursă de apă potabilă pentru comunitățile din jur. Am argumentat la vremea respectivă în favoarea acestui drept, bazându-mă pe practicile europene în domeniu și pe consultarea specialiștilor români la care am avut acces. Reamintesc faptul că asemenea amenajamente au existat și în România și au fost demontate în urmă cu mai mulți ani, ca urmare a unei interpretări excesive a normelor ecologice. Complexul salmonicol Brădișor din județul Vâlcea este unul dintre ele, cel mai cunoscut mie și alegătorilor mei. A funcționat mai mult de 25 de ani (1984-2010) fără să lase în urmă dovada vreunei încălcări a normelor de siguranță a alimentării cu apă potabilă a populației din barajul Brădișor, nici înainte de 1989 și nici după aceea.
Cu toate acestea, activitatea sa a fost întreruptă prin modificările aduse legislației în acest sens, din motive care lasă loc la multe și diverse interpretări. Inițiativa mea legislativă, depusă în 2020, propune revenirea la posibilitatea de a face piscicultură cu respectarea tuturor normelor europene în domeniu și în lacurile de acumulare care alimentează cu apă potabilă comunitățile din regiune.
Am depus în Parlamentu României două întrebări pentru instituțiile statului care au atribuții în acest domeniu: Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Îl rog pe președintele ANPA, Marian Avram, să ceară specialiștilor din agenție și colaboratorilor lor să arate cu claritate regulile pe care trebuie să le respecte un antreprenor pentru a practica această activitate în condiții de maximă siguranță pentru beneficiarii apei potabile din lacul pe care se amenajează o ferma piscicolă. Ministrului Petre Daea îi transmit rugămintea de a se alătura demersului meu care nu face altceva decât să încurajeze inițiativa în producția de hrană sănătoasă pentru români.
Ambele instituții au maximă competență și autoritate pentru a ajuta la construcția încrederii în jurul inițiativei mele legislative. Nu putem continua să menținem o interdicție doar pentru că ne închipuim nu știu ce pericole, asemenea unui personaj de ocară din poveștile copilăriei. În paranteză fie spus, inițiativa mea legislativă a trecut cu avizul favorabil al unor comisii de specialitate legislativă și alimentară, urmând să fie dezbătută la Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.
Este momentul cel mai potrivit pentru opinia specializată a celor două instituții ale statului român, una care reglementează domeniul, pe de o parte, și alta care are în pază politica de alimentație și de siguranță alimentară. Aștept cu nerăbdare răspunsul lor”, a precizat deputatul Eugen Neață.