Vâlcea poate exporta cadre medicale în toată România!

Unii au iubit această meserie, alții au vrut să aibă un servici sigur, plătit de stat, alții au vrut mai mult, dar nu au reușit să acceadă în facultățile de medicină. Este vorba de absolvenții din ultimii 10 ani ai Liceului Sanitar din Râmnicu Vâlcea și ai școlilor postliceale sanitare din județ. Le-au absolvit și s-au apucat de voluntariat prin spitale așteptând concursurile pe posturi rămase vacante.

Dar salariile creșteau în sistemul sanitar și posturile erau puține. Și au început să crească pretențiile celor care puteau decide cine se angajează și cine nu. Am cunoscut oameni care au făcut 2-3-4 și chiar 5 ani de voluntariat prin toate secțiile din spitalul județean. Și-au sacrificat sute de ore. Fără să câștige un ban. Unii mai ciupeau câte un leu- doi de autobuz dacă găseau pe cineva care avea nevoie să-i facă un asistent medical niște injecții acasă.
Toți cei care nu au reușit să intre în sistem și pe care i-am cunoscut mi-au spus că nu se poate, că toate concursurile sunt aranjate și că-ți trebuie și mulți bani de șpagă dar și relații. În spitale se dezvoltau cumetriile. Soți cu soții, cu nași, cu fini, cu frați cu surori. O gașcă oarecum închisă (și infirmieră era greu să ajungi aici pentru că o infirmieră câștiga azi cât un redactor șef sau un șofer de tir). Exact ca cea a notarilor. Dar de notari nu ducem lipsă. Ne lipsește în schimb sănătatea. Iar sănătatea costa în spitalele din Vâlcea și din țară. Din ce în ce mai mult. Pentru că cei care dăduseră șpăgi pentru angajare vroiau să recupereze banii investiți și așteptau la rândul lor să primească șpăgi. Iar ceilalți, mai ales medicii, vroiau să trăiască bine, să acumuleze, să meargă și la privat și la stat, să mute clienții dintr –o parte în alta. Să ia șpaga pe chitanțe sau la negru. Să meargă în Caraibe și-n Flipine și-n Maldive și la mama dracului în concedii de lux. Să-și facă case cât un palat, să aibă mașini bengoase, amante pricepute, haine de firmă. Și au reușit.
Acum țara are nevoie de cadre medicale, prin spitale se dezertează la greu. E de muncă, este risc, nu mai sunt șpăgi și cei cu nervi slabi, cei care nu au ales această meserie din pasiune dau bir cu fugiții. Vâlcea nu are încă probleme. Și are cadre medicale: asistente medicale și infirmiere pe care le-ar putea exporta în toată țara. Am vorbit cu unii din acești tineri. Ar vrea să profite de oportunitate, ar accepta să plece și la sute de kilometri de județ.
“Ar fi o experiență importantă, nu mă tem de muncă și salariul este acceptabil problema este însă că ne-ar face contracte pe perioadă determinată de doar 6 luni. Și apoi ce se întâmplă? Revin pilele înapoi? Se dau iar concursuri pentru pile? Uite eu aș accepta să merg și la Suceava dar cu condiția ca la următoarele angajări de la Spitalul Județean Vâlcea, după criză, să am prioritate la angajare fără concurs”, îmi spune un tânăr care pentru a prinde experiență a lucrat pe salariu minim și în ture infernale în sistemul privat din Vâlcea.
Eu cred că este ceva corect. Deci cei care pleacă acum din sănătate, care se ascund după demisii și concedii de odihnă sau medicale să nu mai poată profesa în sistemul de stat de la noi niciodată. Iar cei care se angajează în perioada stării de necesitate și care acceptă posturile din zonele fierbinți să aibă prioritate la angajare, ulterior, pe perioadă nedeterminată.

Traian GUMINSKI