Vâlcea, judeţ campion la munca la “gri”

Avertizam în urmă cu un an că în judeţul nostru munca “la gri” este mai mare decât oriunde în ţară şi că majorările treptate ale salariului minim vor da dimensiuni nebănuite acestui flagel pentru că patronii s-au obişnuit să obţină un profit şi nu vor să renunţe la el.

Pentru cei care nu înţeleg fenomenul îl explicăm pe scurt. Pentru că în ţară a devenit aproape imposibil să lucrezi cu oameni la negru, riscurile unor amenzi colosale fiind foarte mari patronii lacomi de câştig sau cei care pur şi simplu nu au înţeles că au o afacere de familie în care ar trebui să lucreze familia lor pentru a obţine un venit decent şi că afacerea în sine nu permite ceea ce vor ei (adică o îmbogăţire sau un trai de lux) au demarat o exploatare în masă a forţei de muncă.
Fenomenul este următor. Programul de lucru al firmei- de obicei magazin alimentar sau fast food sau mic restaurant- ar impune un număr de salariaţi să spunem 6. Dar în realitate patronii angajează doar două sau trei persoane. Le fac contracte de muncă pentru 8 ore pe zi şi îi muncesc 9 sau 12 ore. În unele locuri, cum am scris recent despre un magazin din Ostroveni ,nu există practic nici o zi liberă pentru salariaţi căci numărul orelor lucrate într-o lună depăşeşte 240 adică ca şi cum ar lucra zi de zi câte 8 ore. Nu există sporuri d e noapte, sărbători legale, duminici, sâmbete, nu există nimic decât bătaie de joc.
În taximetria vâlceană este cea mai mare hoţie. Dacă în alte judeţe, taximetriştii au contracte de 8 ore pe zi deşi lucrează mult mai multe ore plus în zilele libere la noi în Râmnic majoritatea taximetriştilor au contracte de muncă pe 2 sau 4 ore. Curată bătaie de joc.
Este un lanţ de infracţiuni. În primul rând o evaziune fiscală ridicată. Ridicată şi de faptul că deşi majoritatea salariaţilor din judeţ au salariul minim pe economie trecut în acte ei primesc puţin mai mult de atât , diferenţa fiind plătită la negru, special pentru a accepta programe de lucru inumane. În unele cazuri taximetrişti care câştigă lejer 70-100 de lei pe ziua calendaristică au tupeul să solicite şi ajutare de încălzire de la primărie sau ajutoare alimentare pentru că în acte veniturile lor sunt mult mai mici.
Cei e la ITM se fac că nu văd problemele de acest gen ca să nu îşi complice viaţa şi pentru că oricum încasează aceleaşi salariu. În saloane tip frizerie, manichiură pedichiură se lucrează de multe ori după acelaşi sistem al muncii a gri salariaţii având contacte pe 5 zile pe săptămână a opt ore şi lucrând 6 sau 7 zile şi mult mai multe ore. În restaurante programul unei ture începe la ora 8 de dimineaţă şi se termină, mai ales vara, după miezul nopţii.
Şi pe acte bineînţeles regăsim acelaşi salariu minim pe economie. Bugetul asigurărilor de sănătate, cel al asigurărilor sociale şi d e pensii este grav afectat de aceste practici ilegale. Iar ce care ar trebui să le stopeze stau impasibili lucrând în sistem bugetar 8 ore pe zi şi cu toate weekendurile libere fără să le pese de noi sclavi ai României.

Traian GUMINSKI