Vâlcea/ Direcția Generală Anticorupție împlinește 19 ani de activitate

La data de 30 mai 2023, Direcția Generală Anticorupție, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sărbătorește 19 ani de la înființare, ca structură specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Începând cu anul 2005, prin operaționalizarea acestei unități, Ministerul Afacerilor Interne s-a angajat într-un proces ireversibil privind asigurarea propriului climat de integritate.

În cei 19 ani de activitate, Direcția Generală Anticorupție s-a consolidat ca instituție și a intensificat eforturile pentru prevenirea și combaterea corupției la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dezvoltându-se permanent pe cele două paliere.

Prevenirea reprezintă principala direcție de acțiune împotriva corupției, concretizată prin desfășurarea activităților de instruire și informare în rândul personalului MAI, dar și prin campanii de conștientizare a societății civile.

Cea de-a doua direcție importantă de acțiune este reprezetată de acțiunile de combatere a corupției prin intermediul cărora DGA contribuie la asigurarea că personalul MAI acționează în conformitate cu legea și principiile etice și demonstrează, totodată, angajamentul ministerului de a funcționa corect și transparent, ceea ce este esențial pentru menținerea sprijinului și colaborării din partea comunității.

Direcția Generală Anticorupție este, practic, un pilon esențial în menținerea integrității, eficienței și respectării legalității în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Lupta împotriva corupției nu doar protejează drepturile cetățenilor, dar și asigură că instituțiile de ordine publică funcționează într-un mod transparent și responsabil, consolidând astfel încrederea publicului și respectarea angajamentelor internaționale.

În acest context, ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, au desfășurat în perioada 28-30 mai 2024, 5 activități de educație anticorupție pentru promovarea integrității cu candidații prezenți pentru susținerea probelor teoretice și practice pentru obținerea permisului de conducere, instructorii auto și persoanele aflate la celelalte ghișee ale Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea, din municipiul Râmnicu Vâlcea, dar și în zonele aglomerate din municipiul Râmnicu Vâlcea, activități ce au constat în promovarea unor mesaje cu conținut informativ-preventiv anticorupție și prezentarea unor aspecte privind identitatea instituțională a Direcției Generale Anticorupție și competențele acesteia. Activitățile s-au realizat cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea, Biroul Rutier-Poliția municipiul Râmnicu Vâlcea și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea.
Reamintim că, la nivel local, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, al cărui sediu se află în municipiul Râmnicu Vâlcea, telefon/fax 0250/703260.
Cetățenii județului Vâlcea care vor să ia atitudine împotriva actelor de corupție pot face acest lucru printr-o sesizare gratuită la Call-center anticorupție 0800.806.806, prin e-mail la adresa valcea.dga@mai.gov.ro sau direct la sediul structurii județene în municipiul Râmnicu-Vâlcea, str. Calea lui Traian nr. 95.