UPU Vâlcea are nevoie de investiții urgente pentru creșterea capacității de reacție

Toamna anului 2021 a debutat cu încă o provocare pentru sistemul de sănătate: al patrulea val pandemic. Persoanele care necesită diagnosticare și tratament împotriva virusului SARS-COV 2 se înmulțesc de la zi la zi și în județul nostru.

Unitatea de Primiri Urgențe Vâlcea este iarăși luată cu asalt, fapt care impune, pentru autoritățile locale, adoptarea unor măsuri concrete care sa vizeze eficientizarea capacității de răspuns a secției față de creșterea incidenței cazurilor de coronavirus. Aceasta se traduce în demararea cât mai rapidă a procedurilor pentru identificarea unor măsuri de finanțare care să permită noi investiții in medicina de urgentă.

“Modernizare, extinderea si dotarea Unității de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Județean de Urgentă Valcea” – un proiect blocat din 2017

În urmă cu câțiva ani, se vorbea despre o investiție de 1,5 milioane euro, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru modernizarea, extinderea si dotarea Unității de Primiri Urgențe Vâlcea. Din păcate, Consiliul Județean Vâlcea nu a reușit obținerea finanțării pentru realizarea proiectului, care viza construirea unor spații noi si dotarea cu aparatura destinată investigațiilor paraclinice si radiologice (computer tomograf, RX digital, ecografe etc.)
În situația fericită în care Unitatea de Primiri Urgențe Vâlcea ar fi beneficiat de o asemenea investiție, altfel ar fi stat lucrurile acum, în plină criză sanitară, când mare parte din responsabilitatea gestionării cazurilor zilnice de coronavirus stă pe umerii personalului din Urgențe.
Considerăm că nici acum timpul nu este pierdut și, ca pe o tablă de șah, prima mutare trebuie să o facă autoritățile locale cu responsabilități în domeniu. De altfel, am văzut că, în ultimii ani, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, este foarte interesat de spitalele din județ și de calitatea serviciilor de sănătate oferite vâlcenilor.
Măcar acum să valorificăm fondurile europene alocate sistemului de sănătate.
Perioada nefastă prin care trecem ne arată că se impune reluarea proiectului, care, gestionat corespunzător, are șanse mari de reușită prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care anunță investiții de 2.45 miliarde de euro în sistemul sanitar.
În felul acesta, ne-am alinia județelor precum Prahova, Sălaj, Botoșani, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, care au finalizat sau au în derulare proiecte de finanțare din fonduri nerambursabile pentru modernizarea Unităților de Primiri Urgențe. Deci, se poate! (L.L.)