Unirea bisericilor creştine din Vâlcea
Credem că este un moment foarte important pentru ca acum conducerile Bisericii Ortodoxe, a Bisericii Greco Catolice şi a Bisericii Romano Catolice, dar şi a altor Biserici Creştine din judeţ să aibă o discuţie comună şi să facă presiuni asupra administraţiei judeţului şi a municipiului pentru a ne proteja pe toţi creştinii din aceste meleaguri.
Credem cu tărie şi noi, dar şi alţi jurnalişti vâlceni, că Vâlcea nu are nevoie de moschei şi nu are nevoie de refugiaţi, mai ales de imigranţi musulmani.
Doar o uniune a bisericilor creştine, un demers comun al acestora ar putea pune administraţia locală să stabilească prin vot că pe teritoriul judeţului Vâlcea nu vor fi acceptate tabere de refugiaţi musulmani şi că nu va fi aprobată construirea vreunei moschei niciodată, că niciun primar nu va da aviz de construcţie pentru un lăcaş de cult musulman.
Este imperios necesar să ne unim în faţa expansiunii islamiste, iar populaţia trebuie să conştientizeze că pe plan mondial creştinii sunt minoritari. Trebuie spus acest adevăr fiecărui cetăţean în parte prin intermediul preoţilor noştri. O invazie musulmană ar degrada obiceiurile noastre şi ar duce în timp la distrugerea credinţelor şi tradiţiilor de pe aceste meleaguri. Dacă Vâlcea va decide prin votul reprezentanţilor şi din Consiliul Municipal şi cel Judeţean că nu acceptăm tabere islamiste şi biserici musulmane gestul vâlcenilor ar putea fi urmat de multe alte judeţe. În final, deciziile administraţiilor locale vor forţa şi conducerea României să protejeze identitatea spirituală şi religioasă a acestui popor. Şi să nu uităm că sutem judeţul martirilor Brîncoveni, iar aceştia nu au murit pentru ca în Vâlcea să fie biserici otomane.
Redăm în continuare un scurt fragment care descrie recenta întânire dintre Papa Francisc şi Patriarhul rus al Biserciii ortodoxe, prima de acest fel de după o mie de ani care au trecut de la Marea Schismă din 1054:
“În sfârşit”, a spus Papa Francisc în timp ce se apropia de patriarhul rus, într-un salon de protocol de pe aeroportul din Havana. „Suntem fraţi, aceasta este voia Domnului”, a adăugat el în timp ce îl îmbrăţişa pe Patriarhul Kirill. Întâlnirea celor doi lideri religioşi a avut loc, la doar o săptămână după ce a fost anunţată oficial, dar a fost rodul multor ani de negocieri în spatele uşilor închise.
După întâlnirea plină de emoţie şi o discuţie în privat de aproape două ore şi jumătate, Papa şi Patriarhul au semnat o declaraţie comună în care şi-au exprimat regretul pentru pierderea unităţii creştinilor, acum aproape o mie de ani, pe care au catalogat-o drept „consecinţa slăbiciunii umane şi păcatului”.
„Am vorbit ca fraţii. Suntem botezaţi în aceeaşi religie. Suntem amândoi episcopi. Am vorbit despre Bisericile noastre. Am fost de acord amândoi că unitatea se obţine mergând înainte”, a spus Papa Francisc.
Traian Guminski