Unde a greşit USR în Vâlcea la alegerile prezidenţiale?

Staff-ul de campanie a lui Dan Barna se aştepta la rezultate foarte bune ale USR în judeţul nostru privind la rezultatele pe care USR le obţinea în 26 mai la europarlamentare.

În 10 noiembrie însă USR nu a reuşit să câştige alegerile în nicio localitate din judeţul Vâlcea şi nici măcar să ocupe locul 2 în vreuna din ele. În puţine din ele a obţinut 10% din voturi, iar în Vâlcea numărul voturilor a fost foarte mic în comparaţie cu cele obţinute în 26 mai.
Ce s-a întâmplat cu USR în câteva luni şi de ce a pierdut atât de tare Barna în Vâlcea?
În primul rând USR nu are organizaţii locale, iar acolo unde le are ele nu sunt închegate şi nu au experienţă în a face campanie din poartă în poartă. Campania fost purtată aproape exclusiv pe facebook şi alte reţele de socializare. În al doilea rând oamenii USR din Vâlcea au ezitat să-l atace frontal pe candidatul liberal şi să se bată pentru electoratul de dreapta. De acolo trebuiau luate voturile. Atacurile în lanţ, până la exasperare împotriva candidatei Viorica Dăncilă nu au avut niciun efect. Nu aveau cum să ia voturi de la cei care votează de o viaţă întreagă PSD. Puteau lua voturi, ca în primăvară, din segmentul populaţiei tinere, acei tineri care au 18, 19, 20, 21 de ani şi ce votau acum pentru prima data la nişte alegeri prezidenţiale. Multe din acele voturi au fugit spre PMP şi spre PNL deoarece în locul unei oferte serioase şi a unei campanii duse pe acest segment, useriştii vâlceni s-au încăpăţînat să critice administraţia municipului Râmnicu Vâlcea şi politica PSD.
Acum cei de la USR se pregătesc să facă o mare greşeală. Aceea de a vota Iohannis. Dacă vor face acest lucru şi vor aduce încă 10 procente liberalilor sunt definitiv pierduţi în judeţ. Vor crea iluzia electoratului de dreapta că PNL reprezintă soluţia optimă şi vor încasa o bătaie în toată regula la localele de peste o jumătate de an.
O minimă luciditate şi un pragmatism politic de care probabil nu au cum să dea dovadă i-ar determina pe useriştii vâlceni să o voteze în masă pe Viorica Dăncilă.
O victorie a PSD în judeţul nostru ar crea premisele unei campanii agresive de depesedizare a Vâlcii la locale şi le-ar atrage din votanţii de dreapta şi cei tineri.
Nu ştiu de ce presimt însă că userişţtii nu vor face acest lucru. Nu neaparat pentru că nu ar crede în adevărul celor spuse de mine. Ci pentru că sunt incapabili să voteze împotriva concurentului lor. Concurentul lor pe un segment de votanţi este PNL.
PSD poate fi inamicul, dar nu concurentul. Votând cu concurentul tău acum în 24 noiembrie îi dai acestuia şi mai multă putere şi influenţă exact pe segemntul electoral din care ai putea lua voturi în vară.
Aştept însă rezultatul de duminica viitoare pentru a mă edifica asupra inteligenţei electoratului USR din Vâlcea.

Traian GUMINSKI