Un miliard de euro pentru zonele montane

Direcția Agricolă Vâlcea în colaborare cu Agenția Națională a Zonei Montane a organizat o conferință de presă cu tema zona montană a României, prezent și perspective. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate noutăți cu privire la Legea Muntelui și programul de investiții pe termen lung și mediu.


La reuniune au participat și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii care cred că noua lege a muntelui este echivalentă cu o constituție a zonei la care se referă. De asemenea, aceștia au promis investiții majore în următoarea perioadă. “Îmi aduc că acum un an și jumătate am avut o primă întâlnire tot la Vâlcea, am avut o întâlnire cu domnul președinte Rădulescu și cu domnul prefect Marin. Am încercat și am reușit să expunem ideile și uite că acum vorbim despre Legea Muntelui, pe care o putem considera o adevărată Constituție. Se alocă un miliard de euro pentru următorii zece ani și uite așa se rectifică anumite nedreptăți care au fost făcute împotriva oamenilor care trăiesc în astfel de zone. În prima parte se vor face investiții la stânele montane și în colectarea și procesarea lânii, a laptelui sau a cărnii”, a spus Tiberiu Ștef, consilierul Ministrului Agriculturii.
Legea Muntelui vine cu o serie de facilități, în special pentru tinerii antreprenori dar și pentru specialiști, medici, medici sau profesori cu vârsta până în 35 de ani care se stabilesc și își desfășoară activitatea într-o zonă montană și care vor primi o primă de instalare.


“Noi nu avem sediul în Capitală ci în inima munților, la Vatra Dornei. Lucrăm în folosul celor care trăiesc și muncesc în zona montană. Nu întâmplător ne aflăm la Vâlcea. Avem în structura noastră și centre județene. La Vâlcea este unul dintre aceste centre. Venim cu o nouă abordare dar nu ne suprapunem peste dezvoltarea regională, peste acele agenții de dezvoltare. Legea Muntelui vine cu o altă abordare la nivel de masiv montan. Această lege face și o împărțire a acestor munți”, a completat Dănuț Gîțan, director Agenția Națională a Zonei de Munte.
“Legea Muntelui a devenit o certitudine. Era nevoie de ea, era nevoie de facilități financiare panteu aceste zone. Procesul o să fie de durată. Multe dintre prevederii legii pot să devină realitate. Este un pionierat. Ne bucurăm că Județul Vâlcea a fost ales ca județ pilot”, a conchis Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
În următorii zece ani va fi investită o sumă de un miliard de euro pentru crearea de locuri de muncă noi, înființarea de stâne sau a centrelor de colectare a fructelor de pădure și a plantelor medicinale.

Gabi Cârjaliu