Ultima strigare pentru salvarea căminului din Bălceşti – Deputatul Costi Rădulescu face apel la colegii parlamentari şi Guvern

Doar o săptămână mai au cei 65 de bătrâni de la Căminul de Bălceşti până află dacă vor fi aruncaţi în stradă de tehnocraţi. După ce edilul şef al oraşului Bălceşti a pus pe ordinea de zi de vineri 29 ianuarie, ora 14.00, desfiinţarea căminului, s-a răzgândit pe ultima sută de metri, la intervenţia deputatului PSD Costi Rădulescu. Parlamentarul deja a făcut apel către colegii din comisia de muncă şi buget, dar şi la preşedintele PSD, pentru a se alătura demersului de a salva căminul, urmând ca azi să trimeată o scrisoare prim-ministrului Dacian Cioloş.

„Dintre cei 65 de bătrâni, 35 sunt mobilizaţi la pat. Peste 20 de persoane riscă a rămâne fără servici. Singurul nostru ajutor ar fi Ministerul Muncii, dar ne-a uitat cu desăvârşire. Nu este de vină Consiliul Local Bălceşti pentru desfiinţarea noastră. Nu au bani. Ei ne susţin şi pentru luna ianuarie şi februarie, cu câte 100 de milioane lei vechi. Autorităţile locale şi parlamentarii vâlceni au încercat salvarea acestui cămin. Acum doar aşteptăm”, ne spune Gabriel Popescu, directorul căminului din Bălceşti. „Am făcut o adresă către Consiliul Judeţean Vâlcea, în care le-am sesizat, atât din partea căminului, cât şi a Consiliukui Local că Primăria nu poate susţine financiar căminul. Am făcut calculul, este nevoie de 30% din bugetul primăriei pe an, deci 13 miliarde lei pe an. CJ a făcut adresă către DGASPC, ne-au chemat cu situaţia astfel încât să facă o analiză, să vadă impactul care ar fi pentru preluarea acestui cămin, dar deocamdată suntem 18 cămine în care sunt o mie de beneficiari, de persoane vârstnice care aşteaptă desfiinţarea pur şi simplu”, mai adaugă directorul Popescu.
Primarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru, spune că a ajuns în culmea disperării din cauza acestei probleme stringente care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp. „Mâine dimineaţă voi veni la CJ pentru a participa la şedinţă şi a expune această problemă, iar luni, împreună cu parlamentarii, voi merge la Guvern unde voi insista iar pentru salvarea acestui cămin, şi implicit a bătrânilor. Am scos de pe ordinea de zi de mâine a CL desfinţarea căminului. Noi nu avem bani pentru susţinerea acestuia deoarece bugetul Primăriei Bălceşti este miic”, afirmă primarul Curelaru.
Deputatul PSD Costi Rădulescu a demarat deja o serie de apeluri care speră să sensibilizeze autorităţile naţionale. Prezent la Sinaia, la şedinţa Comitetului Executiv lărgit al PSD, parlamentarul vâlcean a făcut apel la preşedintele partidului, la colegii din comisia de muncă şi buget, astfel încât să se alăture demersului de a salva căminul.
“Soarta acestui cămin mă interesează în mod deosebit. Acolo sunt bătrâni care sunt mobilizaţi la pat, nu pot fi aruncaţi în stradă aşa. Ne zbatem până la final pentru soartea acestora, dar şi pentru cei care muncesc acolo şi pot rămâne fără un loc de muncă. Azi, în faţa colegilor mei le-am spus că voi adresa o scrisoare primului ministru în acest sens. Sper ca şi ei să se alăture demersului meu pentru a-l convinge pe prim-ministrul Cioloş să nu continuie o dramă provocată de Boc când a închis spitalul, şi să finanţeze în continuare căminul”, ne-a declarat deputatul PSD Costi Rădulescu.

Letiţia LAZĂR