Tutunul, Prostituţia şi Biserica

Puţini români ştiu cât de mult contează fumatul în economia ţării. În ultimii ani orice Guvern ar fi picat dacă brusc toţi românii s-ar fi lăsat de fumat. Asta pentru că printre primele 10 societăţi comerciale care aduc contribuţii la bugetul ţării se află trei firme care produc ţigări.

Un fumător de un pachet pe zi cheltuieşte lunar 100 de euro pentru ţigări. Din aceşti bani aproape 80% o reprezintă TVA, accizele şi impozitele pe tutun.
De la jumătatea lunii martie intră în vigoare Legea antifumat. În acelaşi timp preţul ţigărilor creşte constant. Evident că noile reglementări, mai ales posibilitatea de a fi amendat cu sume uriaşe, va scădea drastic vânzările de ţigări. Dar în acelaşi timp vor scădea şi alte vânzări. De exemplu este uşor de anticipat că mii de cafenele şi de restaurante vor înregistra scăderi masive la comercializarea cafelei, apei plate şi minerale şi a sucurilor. Iar unele cum sunt cele din spaţii închise ( centre comerciale) unde pentru fumători este imposibil să iasă la o ţigară) se anunţă apropierea unui faliment.
Suntem perfect de acord cu legea. Dar nu înţelegem imbecilitatea celor care nu au calculat pierderile şi nu au încercat să le compenseze cu venituri din alte surse.
De exemplu în România se estimează că există minim 40 de mii de prostituate. Care trăiesc obţinând din servicioi sexuale venituri mult mai mari decât un salariu mediu lunar. O legalizare a prostituţiei ar aduce în sistem mii de noi cărţi d emuncă, adică de contribuabili la bugetul pentru sănătate şi cel pentru pensii. Cum majoritatea ţărilor europene au reglementată această profesie pare absurd ca noi să nu o facem. În acelaşi timp am putea scădea cheltuielile statului. De exemplu eliminând ministerulu cultelor şi tăind alocarea de la bugetele locale , judeţene şi cel naţional al sumelor date către culte religioase. Reorganizarea cultelor sub forma unor societăţi comerciale în care statul să nu aibă nici un amestec ar însemna o soluţie perfectă. În fond atât serviciile religioase cât şi cele sexuale ar fi plătite de cei care au nevoie de ele.
Impozitarea corectă a prostituatelor şi a sutanelor negre ar compensa probabil pierderile de din comercializarea tutunului. Statul ar deveni mai sănătos!

Traian GUMINSKI