Troiţă ridicată în cinstea tipografilor bisericeşti în curtea Bisericii “Toţi Sfinţii” din Rm. Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” şi Parohia “Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea au organizat luni, 12 decembrie, un eveniment inedit în curtea bisericii “Toţi Sfinţii” unde a fost ridicată “Troița tipografilor bisericești”.


Opera construită, așezată şi sfinţită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Varsanufie – Arhiepiscopul Râmnicului, lângă altarul Bisericii „Toți Sfinții” din Râmnicu-Vâlcea, întru cinstirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și a tipografilor bisericești, „care s-au ostenit, în condiții foarte dificile, să editeze cuvântul Sfintei Sripturi, cărți de cult și de învățătură în limba română”, este un monument de artă religioasă tradițională, cu înălțimea de 3 m, cioplit cu măiestrie desăvârșită în lemn de stejar, de către sculptorul Cosmin Constantin Pisăru – arhidiacon în cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului. Opera a fost realizată la solicitarea Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub coordonarea istoricul Eugen Petrescu, președintele filialei, cu ajutorul preotului paroh Constantin Cârstea, la inițiativa și pe cheltuiala colonelului în retragere Gheorghe Giurcă, în vârstă de 91 de ani, membru de onoare al asociației, aceasta fiind cea de-a doua operă monumentală din acest an, dăruită Râmnicului de către distinsul ofițer, după „Monumentul Armatei Române din toate timpurile”, ridicat pe bulevardul Tudor Vladimirescu, în fața Căminului Militar de Garnizoană, sfințit la 9 Mai 2016 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului.

Evenimentul se înscrie în manifestările prilejuite de proclamarea anului 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română. Alături de Înaltpreasfinția Sa Varsanufie s-au aflat la sfinţire părinții slujitori ai Bisericii „Toți Sfinții” precum și oameni de cultură care, în permanență, au descoperit însemnătatea misiunii de răspândire a învățăturii creștine și a culturii universale și românești.
În cuvântul de întâmpinare adresat Părintelui Arhiepiscop, Părintele Constantin Cârstea, parohul Bisericii „Toți Sfinții”, a subliniat că „venirea Înaltpreasfinției Voastre în această vizită pastorală reprezintă pentru noi o mare bucurie. Vă mulțumim pentru aceste clipe sfinte și pentru bucuria acestei zile și rămânem recunoscători pentru grija părintească pe care ne-o purtați, nouă, fiilor duhovnicești ai Înaltpreasfinției Voastre”.
Chiriarhul Râmnicului, în cuvântul de binecuvântare împărtășit celor prezenți a precizat că „se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu pentru că în această zi, în care Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Spiridon, a fost sfințită această troiță. Sunt pomeniți deopotrivă, pe lângă Antim Ivireanul, și ceilalți tipografi Sfântul Ierarh Calinic, Damaschin, Chesarie și Filaret, care au trudit pentru păstrarea dreptei credințe și educarea poporului”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.
Eugen Petrescu, președintele Asociației Cultul Eroilor, Regina Maria, a ţinut să precizeze că ridicarea troiței reprezintă un act de cinstire prilejuit de comemorarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul la împlinirea celor 300 de ani de la mutarea sa la cele veșnice.