Transhumanța aduce bucurie ciobanilor și meșteșugarilor din Vaideeni
Transhumanța, un obicei străvechi de sute de ani, a primit onoarea de a fi inclusă în prestigiosul Patrimoniu Imaterial UNESCO. Această decizie aduce o rază de speranță asupra unei tradiții ancestrale, care trebuie conservată și protejată.
Daniel Achim Băluță, primarul localității Vaideeni, ne-a spus că nu există bucurie mai mare pentru cei care muncesc și își dedică viața oilor.
“O oportunitate excepțională pentru revitalizarea Transhumanței. Odată incluși în Patrimoniul Imaterial UNESCO, reprezintă o oportunitate uriașă de care trebuie să fim conștienți. Se pot obține finanțări, se pot face lucruri frumoase. Comuna noastră este recunoscută pentru produsele tradiționale cu care ne mândrim în oierit: prelucrarea brânzei, a lânii. Faptul că am intrat în patrimoniul UNESCO cu un obicei vechi de sute de ani, ne dovedește că, în sfârșit, valoarea acestor tradiții este recunoscută pe plan mondial. Dar cel mai important, aceste tradiții și meserii specifice olăritului nu mor!”, ne-a spus primarul Daniel Achim Băluță.
Mutarea sezonieră a animalelor începe în fiecare an la sfârșitul lunii aprilie, primăvara, atunci când păstorii își pregătesc turmele de oi și pornesc cu mioarele către munte, până în luna septembrie când se coboară la șes.